Wg mnie bardzo istotny punkt pod rozwagę.
Czy przewidywane będą w umowie negocjacje kancelarii z ZS i ich wycena? Jeżeli tak, to proponuję aby próg premii dla kancelarii ustawić wyżej niż 81gr;
Dla całego odszkodowania, jakie uzyskamy w procesie postępowania sądowego (sądownie) powyżej 81 gr, powinniśmy za pomocą zatwierdzonego przez obie strony kalkulatora, móc przeliczyć na premię dla kancelarii prawnej, najlepiej, aby to była zależność liniowa.
Zupełnie inaczej wygląda spawa w przypadku wynegocjowania ceny przymusowego wykupu (ew. odszkodowania) w trakcie negocjacji na linii kancelaria-ZS plus S-ka. Zagrożenie jest bardzo duże !
Hipotetycznie można rozważyć, że ZS poprzez swoje układy dogaduje się z kancelarią, ustalając cenę np. na 85 gr. Sprawa zostanie wycofana z sądu i kancelaria otrzymują za to pieniądze (kwota stała + minimalna premia powyżej nadwyżki 81gr do 85 gr); Deal polega na tym, że kancelaria może pod stołem się dogadać z ZS i może powetować sobie niską premię od "wywalczonych" 4 gr, otrzymując płatność pod stołem od ZS. Proponuję próg premii ceny uzyskanej w wyniku negocjacji ustawić np. na 1.76zł (kwestia do dyskusji i przegłosowania). Podejrzewam, że nie zabezpieczając się przed taką ewentualnością, możemy zostać dalej z ręką w nocniku. Proponuję zapis do umowy: negocjacje ze stroną Wzywającą od minimalnej kwoty ..... (najlepiej utajnienie tej informacji, choć mało prawdopodobne, albo odwrotnie, co bardziej realne, przedstawienie jej drugiej stronie). Oczywiście, tak jak w przypadku sprawy sądowej, płatność dla kancelarii w zależności liniowej, ale od określonej kwoty minimalnej.
Ktoś powie, że możemy się nie zgodzić na wynegocjowaną w trakcie negocjacji cenę? Niestety, ale zrodziłoby to tylko niepotrzebne spory, gdyż każdy z nas ma inną cenę zakupu. Tę kwotę minimalną na wypadek bezpośrednich negocjacji kancelaria - ZS musimy ustalić i wpisać do pierwotnej umowy akcjonariusze - kancelaria, na samym początku przed wynajęciem kancelarii.
Możemy również pomyśleć o procedurze zmiany tej minimalnej kwoty zarówno w górę, jak i w dół np. na podstawie głosowania większościowego c/d ilości akcjonariuszy (zagrożenie, że ZS nasyła i rejestruje swoich popleczników do PorozumienieMidas), ew.c/d ilości akcji (zagrożenie zarejestrowanie popleczników z dużym kapitałem). Należałoby sprecyzować wtedy procedurę głosowania.
Można również ustalić min. cenę wykupu akcji przez ZS na sztywno, bez możliwości zmian, albo w widełkach i bez głosowania, co ułatwiłoby cały proces zmiany ceny negocjacyjnej.