Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: @floryda: Są sprawy ważne i ważniejsze, niż licytowanie się

Dnia 2018-10-30 o godz. 17:24 floryda_floryda napisał(a):
> Dnia 2018-10-30 o godz. 17:14 emeryt_giełdowy napisał(a):
> > Dnia 2018-10-30 o godz. 16:46 floryda_floryda napisał(a):
> > > Dnia 2018-10-30 o godz. 14:04 emeryt_giełdowy napisał(a):
> > > > Odpowiadam na :
> > > > "Nie udawaj Greka emerycie. Moje poglądy znasz od dawna i ja Twoje też. Różnica jest taka, że ja poglądów nie zmieniam a Ty tak. I jeszcze jedno - dlaczego cytujesz mnie nie po kolei i wprowadzasz chaos? Kolejność użytych przeze mnie wypowiedzi ma znaczenie. A Ty chcesz stworzyć chyba "nową jakość". Będę Ci ciągle przypominał, jaki byłeś malkontent, jak plułeś na PO i jak ona Cię skrzywdziła - chyba nie dała koryta +. Przypomnij sobie, jak dewaluowałeś razem z centkiem okres transformacji w Polsce. Miałem wrażenie wtedy, że to Wy dogadaliście się z pisowymi faryzeuszami. Faktów nie zmienisz. Na pewno wiedziałem, że trollem moskiewskim nie byłeś, uprawiałeś te szkodliwe praktyki po prostu z głupoty i zarozumialstwa a nie dla pieniędzy, jak to większość pozostałych uczestników forum robiła.
> > > > Pytasz mnie, co myślę o pierwszych wyborach. Wybory w Polsce mam w du..ie. Owszem idziemy rodziną głosować, ale na tym mój "akt patryjotyczny" się kończy. Wywieszam flagę polską i unijną, czym informuję otoczenie o moich nastrojach. Nie kryję się. Do minimum ograniczyłem swoją aktywność społeczną. Przestałem wspomagać potrzebujących, nie przyjmuję księdza, nie rozmawiam ani z sąsiadami , ani z nikim w pracy na tematy polityczne, chyba stałem się mniej empatyczny. Wychodzę z założenia, że naród ma taką władzę, na jaką zasługuje, każdego spotyka taki los, na jaki zasługuje. Niestety, dawno już bym przeprowadził się na stałe zagranicę, ale pogorszyło się zdrowie mojej mamy i teściowej, które wymagają nieustannej opieki. Nie zostawimy ich teraz, musimy wspierać je finansowo, bo emerytury mają takie sobie.,ale w przyszłości nie wykluczone, że większość czasu spędzać będziemy tam, gdzie kiedyś Ci pisałem.
> > > > A Ty wywiesiłeś podczas wyborów flagę europejską obok polskiej?"
> > > >
> > > > Długo się zastanawiałem jak odpowiedzieć na powyższy tekst.
> > > > Ponownie przeczytałem poniższe wątki oraz wcześniejsze, w których rozmawialiśmy o "kałachu", "majdanie wyborczym i jego roli w kształtowaniu sceny politycznej i gospodarczej" i "kapitale społecznym".
> > > >https://www.bankier.pl/forum/temat_czy-emeryt-gieldowy-i-forest-dychaja-jeszcze,27122229.html
> > > >https://www.bankier.pl/forum/temat_nam-wyborcom-obywatelom-raz-na-4-lata-tez-sie-nalezy,29296579.html
> > > > Pozwól, że podtrzymam swoje zdanie cyt. "Nie mam ochoty wdawać się w dyskusję kto był bliżej, a kto dalej od prawdy. 
> > > > Nie czas na to. Teraz jest czas podejmowania decyzji."
> > > > Nie czas na licytowanie się kto udaje, kto ma rację, kto zmienia poglądy, a kto nie, kto się dogadał i z kim, kto pluł, a kto zwracał uwagę i merytorycznie uzasadniał związki przyczynowo-skutkowe tego było złe i doprowadziło do aktualnej sytuacji.
> > > > Osobiście już wiem czym się różnimy, ale o tym porozmawiamy jak wspólnie załatwimy problem "DYKTATURA", czy "DEMOKRACJA", nowa jakość "zmiana mentalności", czy "smrodek", "zobaczymy po Polexicie", "Gratuluję poczucia zadowolenia z "rewolucji kulturalnej pis"" .
> > > >
> > > >
> > >
> > > Widzisz, wbrew pozorom, chcesz uciec od spraw zasadniczych. Skoro tak często zmieniasz poglądy i jesteś chwiejny emocjonalnie, to po co cokolwiek z Tobą ustalać, jak to może okazać się nieaktualne wkrótce?
> > > Ja osobiście mam taką zasadę, że jeśli popełniam błędy, bo kto tego nie robi, to przyznaję się do tego i wyciągam lekcje.
> > > Podstawowym składnikiem kapitału społecznego jest zaufanie - czyli pisząc najkrócej przewidywalność zachowań innych ludzi, innych organizacji, społeczności, społeczeństwa jako narodu czy społeczeństwa jako unii europejskiej. Ja nie jestem w stanie przewidzieć Twoich poglądów i szukać elementów wspólnych z moimi. Warunkiem budowania kapitału społecznego są częste interakcje, kontakty między ludźmi oraz komunikacja oparta na dialogu a nie na dominacji czy rywalizacji.
> > > Pozdrawiam !
> > >
> >
> > "Warunkiem budowania kapitału społecznego są częste interakcje, kontakty między ludźmi oraz komunikacja oparta na dialogu .... " - jak nie jesteś w stanie zrozumieć i znaleźć wspólnych poglądów ze mną to zapewne znajdziesz te wspólne poglądy w ramach komunikacji i dialogu z tą łajzą legii cudzoziemskiej - wrednym badziewiem tego forum. Powodzenia.
> > Ps.
> > Teraz już jestem pewny w kim mam przyjemność.
>
> To znaczy z kim, bo nie wiem, kto to jest łajza z legii cudzoziemskiej? Prawdę mówiąc nie ważne jest skąd ktoś jest, tylko, czy jest gotowy na dialog, kompromisy i generowanie wspólnych norm moralno-etycznych, które będą przestrzegane.Rywalizacja albo dominacja w komunikacji niczego takiego nie stworzy.
> Ja też Cię szanuję i pozdrawiam uprzejmie !

Nie wiesz, kto to jest łajza z legii cudzoziemskiej?!!! Własnie z nią wszedłeś (reFloryda vel k.....) w interakcje, komunikacje i dialog. Jak uważasz, że ta PISłajza, PISKabotyn, PISpolskiŻyd jest dla ciebie partnerem to ja tobie mówię krótko - nie szanuję i nie będę rozmawiał osobą, która nie ma kręgosłupa moralnego i etycznego.
A teraz możesz mieć w dupie wybory, żyć w smrodku, być zadowolonym z "rewolucji kulturalnej pis" i płakać "po Brexicie".
Moje kredo życiowe to słowa ojca "Synu nie kłam bo kłamstwo wcześniej, czy później wyjdzie na wierzch" oraz "WSZYSTKO MOŻNA UZASADNIĆ, ALE NIE WSZYSTKO MOŻNA ZAAKCEPTOWAĆ".

Ps.
Nie pozdrawiaj. dzisiaj pokazałeś kim jesteś i z kim Tobie bliżej, aby tworzyć "nową jakość".