Dnia 2018-10-30 o godz. 14:04 emeryt_giełdowy napisał(a):
> Odpowiadam na :
> "Nie udawaj Greka emerycie. Moje poglądy znasz od dawna i ja Twoje też. Różnica jest taka, że ja poglądów nie zmieniam a Ty tak. I jeszcze jedno - dlaczego cytujesz mnie nie po kolei i wprowadzasz chaos? Kolejność użytych przeze mnie wypowiedzi ma znaczenie. A Ty chcesz stworzyć chyba "nową jakość". Będę Ci ciągle przypominał, jaki byłeś malkontent, jak plułeś na PO i jak ona Cię skrzywdziła - chyba nie dała koryta +. Przypomnij sobie, jak dewaluowałeś razem z centkiem okres transformacji w Polsce. Miałem wrażenie wtedy, że to Wy dogadaliście się z pisowymi faryzeuszami. Faktów nie zmienisz. Na pewno wiedziałem, że trollem moskiewskim nie byłeś, uprawiałeś te szkodliwe praktyki po prostu z głupoty i zarozumialstwa a nie dla pieniędzy, jak to większość pozostałych uczestników forum robiła.
> Pytasz mnie, co myślę o pierwszych wyborach. Wybory w Polsce mam w du..ie. Owszem idziemy rodziną głosować, ale na tym mój "akt patryjotyczny" się kończy. Wywieszam flagę polską i unijną, czym informuję otoczenie o moich nastrojach. Nie kryję się. Do minimum ograniczyłem swoją aktywność społeczną. Przestałem wspomagać potrzebujących, nie przyjmuję księdza, nie rozmawiam ani z sąsiadami , ani z nikim w pracy na tematy polityczne, chyba stałem się mniej empatyczny. Wychodzę z założenia, że naród ma taką władzę, na jaką zasługuje, każdego spotyka taki los, na jaki zasługuje. Niestety, dawno już bym przeprowadził się na stałe zagranicę, ale pogorszyło się zdrowie mojej mamy i teściowej, które wymagają nieustannej opieki. Nie zostawimy ich teraz, musimy wspierać je finansowo, bo emerytury mają takie sobie.,ale w przyszłości nie wykluczone, że większość czasu spędzać będziemy tam, gdzie kiedyś Ci pisałem.
> A Ty wywiesiłeś podczas wyborów flagę europejską obok polskiej?"
>
> Długo się zastanawiałem jak odpowiedzieć na powyższy tekst.
> Ponownie przeczytałem poniższe wątki oraz wcześniejsze, w których rozmawialiśmy o "kałachu", "majdanie wyborczym i jego roli w kształtowaniu sceny politycznej i gospodarczej" i "kapitale społecznym".
>
https://www.bankier.pl/forum/temat_czy-emeryt-gieldowy-i-forest-dychaja-jeszcze,27122229.html>
https://www.bankier.pl/forum/temat_nam-wyborcom-obywatelom-raz-na-4-lata-tez-sie-nalezy,29296579.html> Pozwól, że podtrzymam swoje zdanie cyt. "Nie mam ochoty wdawać się w dyskusję kto był bliżej, a kto dalej od prawdy.
> Nie czas na to. Teraz jest czas podejmowania decyzji."
> Nie czas na licytowanie się kto udaje, kto ma rację, kto zmienia poglądy, a kto nie, kto się dogadał i z kim, kto pluł, a kto zwracał uwagę i merytorycznie uzasadniał związki przyczynowo-skutkowe tego było złe i doprowadziło do aktualnej sytuacji.
> Osobiście już wiem czym się różnimy, ale o tym porozmawiamy jak wspólnie załatwimy problem "DYKTATURA", czy "DEMOKRACJA", nowa jakość "zmiana mentalności", czy "smrodek", "zobaczymy po Polexicie", "Gratuluję poczucia zadowolenia z "rewolucji kulturalnej pis"" .
>
>
Widzisz, wbrew pozorom, chcesz uciec od spraw zasadniczych. Skoro tak często zmieniasz poglądy i jesteś chwiejny emocjonalnie, to po co cokolwiek z Tobą ustalać, jak to może okazać się nieaktualne wkrótce?
Ja osobiście mam taką zasadę, że jeśli popełniam błędy, bo kto tego nie robi, to przyznaję się do tego i wyciągam lekcje.
Podstawowym składnikiem kapitału społecznego jest zaufanie - czyli pisząc najkrócej przewidywalność zachowań innych ludzi, innych organizacji, społeczności, społeczeństwa jako narodu czy społeczeństwa jako unii europejskiej. Ja nie jestem w stanie przewidzieć Twoich poglądów i szukać elementów wspólnych z moimi. Warunkiem budowania kapitału społecznego są częste interakcje, kontakty między ludźmi oraz komunikacja oparta na dialogu a nie na dominacji czy rywalizacji.
Pozdrawiam !