Dnia 2018-02-19 o godz. 17:29 ~datik napisał(a):
> Zadzwonili dzisiaj do mnie z BM w sprawie tej spółki; delikatnie sugerowali aby sprzedać pi 1,7. Ja jednak dokupiłem kilka k bo też uważam, że spółka jest w tej chwili dużo więcej warta. Jednak można sobie wyobrazić scenariusz, że działania zarządu doprowadzą do tego, ze jednak będzie warta mniej. Jest co prawda coś takiego jak odpowiedzialność za działania na szkodę przedsiębiorstwa ale....
> Nie za bardzo mam pomysł jak się teraz zachować; czy mógłby ktoś coś podpowiedzieć ?
> Czy można się w jakiś sposób zorganizować ?
>
>
Datik,
1. BM nie ma prawa /mniej/bardziej delikatnie/ niczego sugerować, to jest niezgodne z prawem. Mają obowiązek i prawo wyłącznie informować. Zastanowiłbym sie nad zmianą BM bo jesli sugerują Tobie to być może sugerują też innym... a to już jest śliska sprawa.
2.Można sobie wyobrazić takie działania Zarządu. Jak wiemy, nie ma takiej mozliwości by tam gdzie są pieniądze (duże) nie pojawiła się prozaiczna, często głupia, ślepa i nie zważająca na prawo chciwość...ale są jeszcze sądy w RP.
3. Trzeba skontaktować się ze Spółką i dowiedzieć jaki jest tryb dematarializacji i budowania księgi akcjonariuszy. Jesteśmy mniejszościowymi ale jednak akcjonariuszami / współwłaścicielami Spółki, to jest Jej obowiązek, prawo nas chroni.
4. Można sie organizować na rożne sposoby ale, jesli pozwolisz na dygresję, tam gdzie wchodzą w grę wchodzą pieniądze, /indywidualne/ o jednolite i konsekwentne stanowisko(a) jest niesłychanie trudno..
Pozdro.Gabar