Czesc Johnny :)
Milo Cie widziec znow - dawno juz Cie nie bylo na forum :(
Od tego czasu slawetne 1.18 nie zrealizowalo sie idealnie - bylo 1.17+ tylko
A teraz moj komentarz do Twojej biezacej prognozy
Jesli chodzi o trojkat to wlasciwie na dzis wyglada tak, ze wybicie z niego nastapilo - na 1D jest to co prawda tylko 1 swieczka (na 4H kilka oczywiscie), ale jest to widoczne. Oczywiscie mozna zalozyc ze trojkat bedzie nieidealny, tzn teraz wierzcholek bedzie na tyle wysoki ze poprzedni nie bedzie dotykal ramienia trojkata - tak tez moze byc, fakt.
Na 1H zasieg ruchu 5 fali wypada na 1.143 max (jesli przyjac statystycznie najczestszy wariant) i tutaj sie zgadzamy.
Jednak moze ta fala mocniej sie wydluzyc (fakt ze rzadko statystycznie), tym bardziej ze na 4H jest wg mnie nie zakonczony ruch ktory zasieg ma na 1.164.
Co prawda na 4H mam tez lekko spadkowa linie ograniczajaca wzrosty od gory (prawie zawsze skuteczna) i juz na ten moment wyznacza ona max zasieg na 1.16, wiec wiem ze ruch wzrostowy raczej nie dojdzie do swojego maxa.
Z kolei na 1H pewna linia ogranicza wzrosty do 1.143 na teraz, tyle ze jest ona wzrostowa.
Na 15M fala 5 osiagnela swoj max na 1.138+, wiec na dobra sprawe ruch wzrostowy moglby w tym miejscu sie zakonczyc, jednak na 1H jest cos jeszcze co ma swoje zakonczenie na 1.142-1.145, dlatego sadze ze 1.143 osiagniemy.
Co ciekawe zasieg fali 5 z 15M na 423,6% (bardzo rzadki zasieg) wypada na 1.164, wiec ten poziom jest znaczacy.
Inna sprawa jak wygladalby trojkat gdyby edek doszedl do 1.164, choc jak juz napisalam wg mnie wyjscie z niego juz nastapilo.
Podsumowujac, szczyt powinnismy zrobic na 1.143 co najmniej, jednak nie wyzej niz 1.164 (1.160), wiem ze to malo precyzyjne okreslenie poziomu, ale tyle widze z kresek.
Zgoda co do tego, ze potem zaczynamy faze spadkowa (5tki wykonczone).
Na zasieg spadkow mam 2 alternatywne scenariusze.
Spadki przewiduje do 1.103 - tutaj koniec (1 wariant) lub znaczace zatrzymanie i dalej do 1.058 (2 wariant)- wczesniej gdzies juz pisalam o tych poziomach.
Takze zasieg spadkow mamy taki sam :) jesli chodzi o 2 ze scenariuszy.
Potem wzrosty - wypada ze powinnismy zrobic 1.21 o ktorym piszesz, jako kolejny poziom po 1.18, ktorego przeciez nie zrobilismy.
Zeby tak bylo to 1 faza wzrostu musialaby wypasc na ok 1.147, korekta i wzrost do 1.121. Tak naprawde wzrosty powinny zakonczyc sie na 1.23/24 (do 1.27) i to mi pasuje, bo po korekcie spadkowej z 1.21 bylby wzrost na taki poziom i znow glebokie spadki.
Wracam do 1szego ze scenariuszy. Tez jest wart rozwazenia wg mnie. Po spadku na 1.103 mielibysmy wzrost na 1.196 zatrzymujac sie przed luka 2-4 stycznia br i dopiero wtedy nastapilyby te duze spadki.
Prawdopodobienstwo, ktory z wariantow nastapi oceniam jednakowo na ten moment, ale skoro piszesz o 1.058 jako zasiegu to pewnie tak bedzie :)
Pozdrawiam
Stella