Jest bardzo proste pytanie dlaczego spółka nie wprowadziła pda i pp? To mogła zrobić i w ten sposób akcjonarusze, którzy wystraszyli się emisji 1:10 mogliby wyjść poprzez sprzedaż pda lub pp.
Wrzucenie w rynek projektu 1:10 spowodowało, że duża część w tym spółdzielnie musiałyby wyłozyć razy 10 co przy jednoczesnym poczuciu (doświadczeniu), że nie będzie możliwości reagowanie z powodu braku notowania pp i pda będzie oznaczało realne wywłaszczenie z akcji. Tym samym duża część akcjonariuszy widząc dotychczasowe działania uznała (czy słusznie tego dowiemy się), że lepiej odciąć straty niż wchodzić dalej.
Druga część akcjonariatu jednak uznała, że warto powalczyć i skupiła swoje siły wokół porozumienia.
Uczestnicy rynku omijają spółkę z aktywami 150 mln nic Ci to nie mówi? już ten fakt powinien być dla Ciebie wystarczająco wymierny. Co mówią. Ci bardziej wytonowani? mówią, że mamy do czynienia z conajmniej wrogim przejęciem (a nie rynkowym bo rynkowe to wezwanie), bo tak można było odczytywać ruch z emisją 1:10 w trakcie trwania poprzedniej emisji i nie wprowadzenia pp, pda i akcji przez co potencjalni akcjonariusze meli prawo sądzić, że nawet jak obejmą emisję 1:10 (taka stała w tamtym czasie na stole) to i tak nie będą mieli z tego jakichkolwiek profitów, bo widząc na przykładzie poprzedniej emisji i tego co robi cfi na innych spółkach nie mogliby liczyć na notowania tych akcji. W przeciwieństwie do mniejszościowych cfi zabezpieczył sobie gotówkę z efektu w formie wypuszczonych weksli oraz umowę na hotele. (są oprocentowane, ale kupony płacone? czy dopisywane?).
Odnośnie mnie możesz dyskredytować. Uwierz mi chętnie bym stąd wyszedł, ale nie mam jak, bo ani pp, ani pda ani akcje które obejmowałem powyzej 10 zł a nie 1 zł nie są notowane dlatego upatruję jedynej swej szansy w porozumieniu, któremu oddam pełnomocnictwa jeżeli będzie taka możliwość.