Szort, a ile razy to wałkowaliśmy na tym forum, ręce opadają.
Primo, nie wiem dlaczego spadło AŻ 75% od ATH (a dokładnie z poziomu ponad 22 C/Z do 7 C/Z), uważam, że wewnętrzna wartość spółki/godziwa to nie mniej niż 60 pln za walor OBECNIE, rynek wycenia to inaczej - tu dochodzi od 2024 gra szortów znajdujących się poniżej progu - grających na lęku o AI oraz braku dowożenia obietnic/wyników przez spółkę.
Secundo , fundamentalnie przyczyny spadków znamy: stanęli ze wzrostem, spada liczba klientów LVC (drobnica ale zawsze) przychód utrzymują większym średnim przychodem na pozostaych klientów, wzrosły koszty i spadły zyski o 30% a zatem dywidenda, nie zapowiada się na razie by koszty można było przyciąć, przeciwnie musza nadganiać dużą konkurencję i rozwijać natywne AI (text intelligence) w text app - koszt r&d, rozwijać dział sprzedaż B2B - to też koszty, do tego spadek kursu USD o ponad 20% z 4.8 w 2022 do 3.55 obecnie z perspektywami dalszego umacniania złotego w kierunku 3,4 - 3.3 pln za USD w 2026. Poza tym, ich opowieść skupiająca się na wizji nie wystarcza już inwestorom, którzy oczekują na dowiezienie wyników (np. słynny kamień milowy 100 mln USD ARR).
Tertio, emocjonalnie - skończył się covidowy hype na spółki saas just like that, ponadto inwestorzy uważają że produkt text nie jest na tyle unikalny by docelowo (horyzont kilku lat) przetrwać rewolucję AI - nie wierzą zwłaszcza, że proste darmowe AI nie zastąpią łatwo produktów typu livechat, chatbot a tym bardziej text.app - z uwagi min na to, że text obsługując od 20 lat wiele firm ma olbrzymie biblioteki konwersacji, casów klienckich od a do z, na których może uczyć wielowariantowy swoje AI text intelligence - po to by finalnie był to AUTONOMICZNY produkt, przy niewielkim nadzorczym wsparciu człowieka (kontrola przed fałszowaniem/halucynajcami), sam rozwiązywał sprawy z którymi zgłaszają się klienci. Słowem brak jest wiary, że jest to spółka przyszłościowa, tym bardziej, że komunikacja ze strony zarządu jest ,,żołnierska'', biegunowo odmienna od wizjonerskich wystąpień Steva Jobsa :).
Na koniec dlaczego tu jestem. 1. uważam, że spółka jest znacznie niedoszacowana, w złym sentymencie od ponad 2 lat, nie podzielam na razie obaw by była w fazie schyłkowej swej działalności, doszło na pewno do przetasowań właścicielskich wśród części fundów - TU UWAGA: nie sądzę aby założyciele sprzedawali, ale jeśli - to będzie oczywiście negatywny sygnał i wtedy dopiero zobaczymy tu wodospad, oczywiście wówczas będę musiał rozważyć cięcie strat. 2. Mają problemy z akwizycją o której wspominali. Te problemy dotyczą jednak małych i średnich podmiotów kupujących z tzw linka na stronie (plus problemy ich klientów z tego segmentu z ruchem na stronie) ja ustawiam swoją grę pod segment w który celują z SOC2 czyli enterprise - opisane problemy najprawdopodobniej nie dotyczą największych rozpoznawalnych firm z ich portfolio. Liczę że text app zacznie się monetyzować i daję im jeszcze rok na weryfikację tej strategii, aby pokazali jaskółki poprawy.3. jestem najzwyczajniej chciwym spekulantem (być może okażę się frajerem), ale uważam, że jak zaczną osiągać wyniki to będzie impuls do konkretnej sprężyny w górę (byś może powrót w rejony powyżej 20 C/Z po potwierdzeniu trendu). 4. stać mnie na takie eksperymenty i czekanie :)