Dnia 2017-03-16 o godz. 10:06 ~sonny napisał(a):
> Dnia 2017-03-16 o godz. 09:49 ~Berno napisał(a):
> > Za ten błąd odpowiada od początku DM PKO, podejrzewam że mogło to być od początku zamierzone działanie obliczone na późniejsze zastraszanie i skołowanie ludzi . Najlepiej było by złożyć doniesienie do KNF o możliwości popełnienia przestępstwa przez maklerów i osoby wprowadzające w błąd podczas IPO Peixin i później w trakcie dołowania kursu. Spółka nie jest spółką chińską ! Stosując metody DM PKO można by powiedzieć że Apple, czy Siemens czy inny potentat jest spółką chińską, oni też mają fabryki w Chinach !
>
> I dominujący właściciele Apple czy Siemens też są Chińczykami?
Mało wiesz. Dominujący właściciele Peixin są Kanadyjczykami. Brniesz w błąd który stworzył DM PKO BP. Dobrze że koledzy zauważyli ten problem. Przeanalizowałem jak to wygląda prawnie i ja też już przychylam się aby postawić sprawę przed KNF. Przedstawianie Peixin jako spółki Chińskiej to poważne naruszenie przepisów prawa międzynarodowego.
" Zgodnie zaś z art. 286 k.k. kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8"
Jeśli celem takiego przedstawiania Peixin było zdołowanie kursu i pozyskanie tanich akcji poprzez zdołowanie kursu spółki to jak najbardziej ktoś beknie za to.
Sprawdzę jeszcze jak to naprawdę wyglądało od debiutu, porozumiem się z moim prawnikiem i jeśli jest jak myślę w tym tygodniu jeszcze składam donos na DM PKO do KNF.