Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,29 zł , zmiana od tamtej pory: -6,99%

Re: Dywidenda

@BOLO, chciałbym być tak optymistyczny, ale na mój gust jest za cicho w sprawie pożyczki którą udzieliliśmy główniakowi w tym roku, a która jakieś 10 dni temu dorobiła się aneksu, zmieniającego termin spłaty na koniec grudnia. Generalnie podejrzewam, że udzielenie tej pożyczki może zakrawać na działanie na szkodę spółki (to w sumie zależy od marży). Nawet nasmarowałem jakiegoś maila do nich, pytając jaka jest ta marża i jakie jest zabezpieczenie, ale nie chcieli podać żadnych szczegółów.

Napisali mi mniej więcej tyle, że pożyczka udzielona jest 'na warunkach rynkowych', w ramach zabezpieczenia TDJ poddaje się do egzekucji, ale już nie umieli określić na podstawie którego punktu punkt art. 777 § 1 ta potencjalna egzekucja jest i co jest ewntualnym zastawem. Wniosek miałem taki, że nic mi nie powiedzą.

Irytuje mnie to, bo jakby nie było, pożyczone jest 100 milonów. Nawet małe odchylenie od tego ile 'zysku' dałoby się wycisnąc z tych pieniędzy w jakiś bezpieczny sposób, to działanie na szkodę spółki (próg działania na szkodę to chyba jakieś 100-200 tysięcy, co przekłada się na jakieś 0.1-0.2 procenta pożyczonej sumy). Niestety mam za mało pieniędzy żeby płacić prawnikowi, żeby tak 'dla sportu' sprawdzić zy da się z tym isć do sądu / KNF-u. Z drugiej strony mam za mało pieniędzy w akcjach spółki, żeby uzasadniać prawnika tym że mi się taka inwestycja może zwrócić. Z trzeciej strony, jestem jeszcze za mało zirytowany, żeby to zrobić z czystej złośliwości.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRENEVIA 0,66% 3,06 2025-10-30 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.