cd.
> Ile będą płacić chińczykom za pożyczenie tych 800 mln USD rocznie i jak po okresie leasingu oddadzą pożyczane pieniądze?
Ponieważ Aviaam leasing jest zarządzana przez Chińczyków i jest to JV z państwową firmą promująca rozwój branży lotniczej to zgodnie z zapowiedzią prezesa że Chińczycy zapewnią tanie kredytowanie sądze że to będzie koszt i oprecentowanie Amerykańskich obligacji czyli 2,4 % Przypomnę że w ROSJI przez straty spowodowane dewaluacją rubla koszt stawki oprocentowania kredytów wynosi 16 % w stosunku rocznym . Sama stopa procentowa w Rosji to 10,5 % i tu mamy już zysk związany z niskim kredytowaniem przez Chińczyków ,a wiemy że 95% lotów obsługiwanych jest zagranicznymi samolotami, które są w leasingu. Raty leasingowe muszą być opłacane w dolarach amerykańskich i to zmusiło Aeroflotę do szukania tańszych kredytów . Jeśli chodzi o drugą cześć pytania po 12 latach leasingu przy zakupie samolotów z upustem 50 % do ceny katalogowej dług będzie już spłacony a samoloty będą własnością Aviaam Leasing Chiny Przypomnę że leasing samolotów to perła w koronie a marże na leasingu są bardzo wysokie podawałem już że za 8 lat leasingu Polska mogła kupić samolot na własność a podane w artykule ceny samolotu Embraer ERJ 170-200 LR są cenami katalogowymi
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/474587,wynajem-embraerow-dla-vipow-kosztuje-tyle-co-same-samoloty.html
Ale żeby odpowiedzieć na pytanie ile możemy zarobić z zainwestowanego kapitału 800 mln USD wydaje mi się że wystarczy sprawdzić ile zrabiają na tym inni lesingodawcy którzy mają swoje banki a wskażnikiem jaki powinniśmy wziąść pod uwagę w ich sprawozdaniach jest ROE, Jest stopa zwrotu kapitału lub rentowność kapitału który pokazuje wskażnik rentowności oznaczający jak wiele zysku udało się wygospodarować spółce z wniesionych kapitałów
linkSą dane na luty 2017 rok
AerCap Holdings NV 13.5%
Air Lease Corp USD 10.6%
CALC HKD 22.8%
BOC Aviation HDK 12.8%
CDB Financial Leasing HKD 9.4%
Srednia dla branży leasing 13 %
Jak widzimy 13 % jest to średni zysk z zainwestowanego kapitału po wszystkich kosztach Dla Aviiam Chiny dochodzą koszty otrzymania tego kapitału według mnie 2,5 %.