Dnia 2016-12-03 o godz. 08:14 ~Pan_Jan napisał(a):
> Dnia 2016-12-02 o godz. 18:41 ~bud napisał(a):
> > Dostali kredyt na 15 mln zl z ING + mBank 6,5 mln zl + 12 mln zl z PKO BP to prawie 30 mln zl i WBK 10 to łącznie 40. Podejrzewam że to pod przejęcie Gerwing lub innego podmiotu. W poniedziałek powinny być wzrosty. Już wiemy czemu gruby skupował. Banki nigdy by nie udzieliły tego finansowania gdyby nie mieli zdolności. A wiecie czemu myślę że to pod przejęcia. Bo jak brali w PKO to spółka wygadała się że nie chcą ogólnego zwiększenia zadłużenia a już jest. Więc żeby nie było wzrostu ogólnego zadłużenia to muszą skupić jakieś aktywo które spowoduje że ogólne zadłużenie w spółce nie wzrośnie bo będzie zrekompensowane przez wzrost aktywów.
>
> Szukałem tej informacji o której pisałeś bud i znalazłem, odnośnie tego że nie chcą zwiększyć globalnego zadłużenia(ogólnego) spółki. A Globalne zadłużenie mierzy się wg prostego działania. Wskaźnik ogólnego zadłużenia = zobowiązania ogółem / aktywa ogółem. A więc jak napisali biorąc kredyt w PKO BP, który wzięli na 12 mln zł zanim przyszła informacja o mBanku (6,5 mln z) i ING (15 mln zł):
>
> "Zarząd Spółki wskazuje, iż zaciągniecie opisanego wyżej finansowania realizowane jest celem i w związku z zamiarem ograniczenia kredytu w rachunku bieżącym udzielonego Spółce przez Bank BZWBK S.A. z/s we Wrocławiu o którego przedłużeniu Spółka informowała raportem bieżącym z dnia 3 października 2016 roku, a zamiarem Zarządu Spółki nie jest zwiększanie jej globalnego zadłużenia"
>
> Źródło: http://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,334828
>
> Tak więc czekamy tylko jakie to aktywo wezmą, które spowoduje że wskaźnik ogólnego zadłużenia nie wzrośnie.
> Jeśli przedłużą kredyt z WBK, bo napisali że nie chcą go wypowiadać tylko ograniczyć to zanim go ograniczyli mieli 25 mln zł z WBK,
> A teraz mają 12 mln zł PKO, 6,5 mln zł Mbank, 15 mln zł ING, 10 mln zł WBK czyli na tą chwilę dysponują gotówką z kredytów na poziomie 18,5 mln zł na zakup tego aktywa nie licząc środków jakie mają odłożone.
Odnośnie tego co piszesz Tomasz, zacytuje to co pisał Pan Jan. Bo rzeczywiście jak podawali to info odnośnie kredytu z PKO BO pisali że nie chcę zwiększać ogólnego zadłużenia, a więc muszą do końca tego kwartału domknąć zakup jakiegoś aktywa które spowoduje że mimo że ogólne zadłużenie spółki nie wzrośnie.