Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  117,45 zł , zmiana od tamtej pory: -22,55%

Re: do ~`ka, o "słabym" konsumencie

> Ciekawa analiza, choć nie we wszystkim masz rację. Nie martwi mnie spadek grupy budżetowej w LPP bo go nie ma. Spadek lfl w Q4 w Sinsay wynika z bardzo dużej ilości otwarć nowych sklepów w Q4. Przychody w Sinsay wzrosły. Nie odnotowano entuzjazmu po wynikach? Kurs sporo urósł w ciągi ostatnich kilku tygodni, a dzisiaj przy szerokim rynku spadającym na pysk był na 1% plusie. Kurs jest tuż pod ATH.
> Ale wracając do CCC, możesz mieć rację. Tylko dlaczego do tego doszło, skoro "to jest najlepszy model biznesowy na świecie"? Miłek postawił na premiumizację. Cóż, tam są wyższe marźe, Answear przez lata notowało bardzo mocny wzrost przychodów. Rzeczywiście nie pykło w przypadku CCC. a-cha... przesadzasz z tym, że nie dałem się oderwać od akcji przy >200. W sumie zrealizowałem zysk na 30% portfela. Szkoda, że nie na 100%. Większy błąd, że odkupowałem po 180, 160 i 143.
> Nie wiadomo, czy teraz jest dołek. Na tę chwilę po tej cenie nie sprzedam akcji. Ale będę bardzo ostrożny, bo śmierdzi mi tu wejściem w czerwone cyfry.
> A Worldbox, jeśli w tym roku wyjdzie nad kreskę to nie wcześniej niż w Q3, w bardzo optymistycznej wersji.
>

###
- Miłek nigdy nie stawiał na premiumizację, to w Answear się tak przetowarowali. Miłek postawił na znane brandy, w dobrych cenach, które sam produkuje i głownie sprzedaje w segmencie ccc i Worldbox + część w HP - to żadne premium, tylko kanały budżetowe i off-price.
- Jeśli duzi gracze zakładają dobre wyniki w WB chociażby w 3Q26 (bardzo możliwe), to teraz jest ich główne okno zakupowe i tylko jedyną niewiadomą jest jak długo ta akumulacja się będzie ciągnąć, bo konkurencja do tanich akcji spora, mam tu na myśli short sellerów, którym pewnie kilka mln jeszcze brakuje.

-„Kurs jest tuż pod ATH” odnośnie LPP , to wątpię, że przebije to wyjście z konsolidacji jakie miał przy poprzednich raportach. Prędzej wróci do prostokąta akumulacyjnego i poczeka na wyniki 1Q26, ale życzę Ci oczywiście w górę na nowe ATH.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MODIVO 1,72% 90,96 2026-04-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.