Celowo skaczesz między przychodem a zyskiem i żonglujesz wartościami procentowymi, starając się rozmydlić pojęcia i rzeczywisty obraz schematu działania tej spółki.
To zysk jest kluczowy do oceny możliwości spłaty długu - a to łącznie niemal 14 mln zł (kredyt + leasing) - a nie np. sztucznie zawyżane przychody, a ten od tylu lat albo był symboliczny albo go nie było i spółka wykazywała straty. Teraz faktycznie widać pompanie balona i aktywność kont, których nigdy tu nie widziałem.
To wskazuje że rzekome wzrosty to pic na wodę i robota z przerzucaniem towaru i kreatywnej księgowości w celu albo sprzedaży spółki albo szukania dodatkowych środków od naiwnych inwestorów. Wskazuje też na to wzmożona aktywność propagandowa o czym jest napisane wyżej.
Jeszcze raz odsyłam do innych firm z branży, których zyski są dużo większe przy dużo mniejszych przychodach. To widać nie tylko w raportach ale też po ich inwestycjach. Olimp postawił niedawno siedzibę za kilkaset mln złotych, inne firmy podobnie. Tutaj jedynie widać magazyn przypominający raczej pakistańskie składowisko niż obiekt do prowadzenia takiej działalności, do tego 200 gardeł do wykarmienia i auta za ponad 3 mln zł w leasingu.
Wnioski dla mnie są takie, że od lat zyski były celowo zaniżane a przychody dodatkowo mocno zawyżane, co budziło wieloletnią irytację udziałowców, widoczną na tym forum. W moim odczucu, obecnie w akcie desperacji postanowiono zdjąć kaganiec na zyski, zminimalizować ich wyprowadzanie i jeszcze bardziej wywindować przychody, aby zafałszować obraz rzeczywistej nędzy.
Na forum cały czas wiszą wątki jeszcze sprzed kilku czy kilkunastu tygodni. Tego nie da się tak łatwo wymazać. Można oszukać raz, nawet dwa, ale oszukiwać tyle lat raczej będzie ciężko.
Kończąc napiszę to co wyżej napisałem - moim zdaniem to idealny moment na pozbycie się akcji bo kurs lada moment poleci na ryj na poziom śmieciowy. Będzie płacz że znów spółka zrobiła akcjonariuszy w konia.
Oczywiście nie ma ludzi nieomylnych, ale za długo tu siedzę aby wierzyć w bajki i próby manipulacji uskuteczniane z kont, które nigdy nie były tu nawet aktywne.