Mówisz wiarygodnych komunikatów ze spółki? Dla przypomnienia:
Komunikat z 11.04.2013
"Według wiedzy zarządu Spółki Depend SA procesy związane z kredytem strukturyzowanym są na finalnym etapie procedowania, czas od dziś do zamknięcia transakcji, co rozumiane być powinno, jako przelew środków, nie powinno potrwać dłużej niż dwa miesiące. "
Komunikat z 19.07.2013
"(4) Rozpoczęto wdrażanie formalnych procedur związanych z uruchamianiem linii kredytowych, których pełne uruchomienie nastąpi po implementacji wszystkich CAA & CFA."
Komunikat z 21.10.2013
"3. Wdrożenie zweryfikowanych umów (CAA i CFA - mój dopisek) planowane jest wstępnie na 5 listopada 2013 r. Warunkiem jest otrzymanie do tej daty zwrotnych potwierdzeń od banków korespondentów.
4. Sporządzenie Harmonogramu Wypłat spodziewane jest w terminie 3 dni bankowych od realizacji punktu 3 powyżej".
Z poprzedniego komunikatu wynikało, że ostatecznym warunkiem uruchomienia linii kredytowej jest implementacja umów CAA i CFA. Ten komunikat niby to potwierdził poprzez podanie informacji o sporządzeniu w ciągu trzech dni od implementacji harmonogramu wypłat. I co się stało?
Komunikat z 9.12.2013
"Przesłany dokument jest oczekiwanym harmonogramem - listą czynności przedsiębranych w celu finalnego zamknięcia transakcji".
Harmonogram wypłat okazuje się listą kolejnych czynności.
To są według Ciebie wiarygodne informacji w postaci raportów ze spółki? Nie rozśmieszaj mnie. Czy nie masz żadnych obaw, że następny komunikat będzie brzmiał n.p. tak:
W dniu wczorajszym otrzymaliśmy kopię pisma skierowanego przez Bank of America do Prometheus Capital Group.potwierdzającego pozytywne zakończenie przeglądu administracyjnego. W celu otwarcia rachunków dedykowanych do beneficjentów syndykatu rozesłano kalendarium - listę czynności przygotowujących finalne uruchomienie linii kredytowej. Oto tłumaczenie wspomnianej listy:
1. ...........................
2. ............................
3. ............................
4. .............................
5. .............................
O postępach w realizacji listy będziemy informować na bieżąco w kolejnych komunikatach.
Ja takiego scenariusza nie uważam za niemożliwy.