Odniose się do poszczególnych punktów. Po pierwsze próbujesz mnie zdyskredytować a jednak mam podstawy merytoryczne co do oceny obecnej sytuacji bo 10 lat na rynku i ukończona ekonometria robią swoje.
Przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych błędem jest patrzenie kto siedzi w akcjonariacie. Samemu należy podejmować decyzje o swoich pieniądzach.
Patrzę oczywiście z perspektywy obecnej sytuacji giełdowej bo bessa i w takich warunkach datawalk będzie oczywiście spadało i sytuacji gospodarczej bo era taniego pieniądza się skończyła i pełno spółek zombie upadnie. A z jakiej perspektywy mam niby patrzeć wg ciebie jak przecież mamy tu i teraz i trzeba reagować na teraźniejszość.
"Nie wiem, skąd Ci się wzięły te dekady - spółka PiLab powstała pod koniec 2011" już druga dekada się rozpoczęła źle policzyłam?
VC nie inwestuje w takie rzeczy jak DW bo co to niby za startup z 2011 z innej ery.
DW jak sam wspominasz nie ma BEP celem spółki nie jest generowanie zysków, zresztą przepali już pewnie że 100 milionów więc tyle musiały by na początku zarobić aby osiągnąć BEP.
Nie wiem co to quadrants, Gartner ale naganiacze wzrostowi jak się mówi o DW mają tendencje o wspominaniu o sukcesach innych spółek nie mających wiele wspólnego z DW notowanych na rynkach rozwiniętych gdzie jest dużo więcej kapitału. Rynek tak nie działa. To że McDonalds rośnie na giełdzie w USA nie znaczy że polisz burger osiągnie sukces na GPW i że ktokolwiek jest zainteresowany zakupem całej spółki, Polska to nie jest USA.
DW to nie jest Palantir, IBM, Gartner, Snowflake i inni DW też nie jest żadną konkurencją dla powyżej wymienionych. Wspominacie jedynie te firmy aby umieścić DW w ich gronie i niejako zrobić te bezwartościowe akcje bardziej atrakcyjne dla Kowalskiego.
DW nie wypłaca ani grosza dywidendy bo nie ma zysków, inwestycja która trwa już drugą dekadę a nadal jest na stracie. Szybciej na zyski wychodzi elektrownia atomowa niż DW.
DW nie ochroni kapitału tu i teraz przed inflacją bo nie wypłaci grosza dywidendy a powinno wypłacić około 20 złotych aby uchroniło.
Każdy może wierzyć w co chce np że przyjedzie wspaniały rycerz na białym rumaku i kupi całe DW oraz ich IP za sumę, która da zarobić akcjonariuszom.
Że ten rycerz z całego rynku wybierze właśnie DW i ich rozwiązanie, które nie jest do zintegrowania z istniejącymi innymi rozwiązaniami i które nawet nie działa w chmurze.
Tak DW działa lokalnie w tym sensie że musisz zainstalować to rozwiązanie w jakiejś serwerowni, przespali rozwój chmury, podnosi to koszty i jest już przestarzałe na spotkaniu z sii nieśmiało o tym wspomnieli.
Jak narazie jedynym inwestorem w DW jakiego widzę jest ulica nagoniona przez dziesiątki pozytywnych artykułów i rekomendacji natomiast sednem inwestowania jest zysk.
Może łaskawie wspomnisz nam jak inwestor w DW na szansę osiągnąć zysk? Do tego proszę jakąś kalkulację ile tego zysku może być. Przykład za ile taka technologia już się sprzedała... bo przecież chyba już przeszedł ta drogę i się sprzedała? Nawet w USA się nie sprzedała? Proszę o konkrety i dziękuję.