Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,66 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: czy jest jakaś szansa...

Skoro już ten wątek został odkopany to pozwolę sobie przedstawić  wszytkim m.in kol. Wyżyuawionemu krótką migawkę jak dzisiaj przedstawia się obraz szrota który łapie właśnie oddech.

Mamy kapitalizację na okrągło 55mln. firmy która ma aktywa rzeczowe trwałe 160 mln z czego maszyny i urządzenia 140mln z czego 60 mln leasingowane z czego do spłaty bodajże 25mln ale nie na już bo krótkoterminowe to tylko 8mln.
14mln w kasie plus 26mln należności (po odpisach na nieściągalne długi) którym odpowiada tylko 16mln zobow. z tyt. dostaw
Zadłużenie netto 90mln z czego 28mln zobowiązanie układowe wobec BGK bieżące zdyskontowane w czasie to bodajże 35mln.
Mozaika pozwów została uporządkowana (prawie bo toczą się nowe ale już nie o tej skali co z PKP) czego efektem było odkrycie rynku wczoraj po 3 miesiącach że ma to odzwierciedlenie w finansach spółki – spadek zobowiązań z 90 na 50mln.
Do tego jeszcze ugoda z PKP (nie mylić z układem z BGK) na mocy której do spółki wpłynie 30mln które zgodnie z koncepcją zarządu rozwiąże temat BGK (pewnie nie w całości ale radykalnie). Spółka tym samym odzyska wiarygodność na rynku bo jak zarząd twierdzi że byli tacy którzy nie chcieli z nimi rozmawiać z powodu tematu BGK.
Mamy firmę którą rynek wycenia na 55mln a która ma w kasie 14mln i saldo zobowiązania vs należności +10mln i majątek w maszynach wart 140mln z czego powiedzmy że zachowawczo 80mln jest spłacone i posiada zadłużenie 104mln z czego 30 mln ma zniknąć wskutek ugody.
Wartość księgowa na akcję to 3,43 a P/S to 0,44 czyli wg.rynku szrota można kupić za mniej niż półroczne przychody.
Zysk 0,88 na akcję za 2025 to skutek one-offa w postaci 38mln przychodów pozostałych dyskonto w czasie redukcja części zobowiązań i odwrócenie rezerw na poręczenie wskutek zawarcia układu.
Ale to nie wszystko bo paliwa nie brakuje w 26Q1 została zawarta ugoda więc kolejne 30mln wpadnie. Szrot nie wydał dotąd komunikatu giełdowego potwierdzającego fizyczny wpływ gotówki na konto co mnie zastanawia ale dowiemy się więcej ze sprawozdania które wkrótce. Poza tym mamy Gastel Hotele który ma pójść za 8mln to w Q2. No i jest jeszcze temat Niemca co to chce kupić Prefabrykację – nie pamiętam ceny ale każdy sobie wygoogluje sam.
No jest tego sporo na 2026. Ale wszystko dla mnie tylko ozdobniki i szum bo re-rating szrota (który wówczas przestałby być szrotem) będzie mieć miejsce w wyniku czegoś zupełnie innego.
Przychody to 103mln ale odrzućmy balast - na samych dźwigach to 74mln gdzie koszty to 77mln ale przecież tu jest amortyzacja (papierowy wydatek li tylko) 15mln. Jesteśmy zatem operacyjnie 12mln za 2025 na plusie.
Szrot ogarnął zadłużenie (układ) rozwiązał spory (ugoda) zatankował do pełna (kolejne one-offy rozłożone na cały rok aby wskaźnikowo poprawiało się z kwartału na kwartał), silnik miał zawsze zdrowy (park maszyn na 140mln gdzie 80mln na własność reszta leasing), zmniejsza wagę (sprzedaż bibelotów jak Krynica (chyba Krynica nie pamiętam) i Karsin) i czeka na zielone (nadchodzący boom w budownictwie gdzie ceny usług pójdą w górę).
To wszystko widział nabywca szrota i taki miał plan – teraz taki obrazek wyłania się na torze.
Szrot może i jest poobijany ale przejechał przez tor przeszkód w jednym kawałku i ma kierowcę a w zasadzie szefa zespołu który wie na czym polega ta zabawa. Co będzie dalej patrzcie uważnie w najbliższym czasie bo tak to zaplanowano jak teraz doskonale widać.
Przyznam że sprowokowały mnie to napisania tego przydługiego postu wpisy nowych na forum o rakietach i że lecimy. Ja chciałem podzielić się z Wyżurawionym po sąsiedzku (16 lat na spółce) jedną myślą – dla mnie HRS to obrazek jak katastrofę inwestycyjną (16 lat to katastrofa niewątpliwie) można przekuć w sukces. Zajęło mi to 3 lata systematycznej pracy aby czytać sprawozdania na takim poziomie aby móc zrozumieć spółkę w sposób pozwalający jednego dnia ocenić co jest warta. Polecam tą uwagę wszystkim czytającym o rakietach – idąc za tymi którzy tak piszą robicie sobie krzywdę (swoim portfelom). Powtarzam wszystkim życie to nie Eurobiznes i tu powrót na start to coś czego nie da się łatwo odwrócić.

To mój przedostatni post na forum- ostatni będzie jak wyjdę ze spółki ale liczę że to się nie stanie – czekam na rozwój wypadków czy szrot przekształci się w spółkę growth czy value – obie opcje są dla mnie ok. Dzisiaj to ułamek mojego portfela ale szrot ma dla mnie z oczywistych względów wartość sentymentalną. Szkoda tylko tych którzy wczoraj sprzedawali spółkę, która na historycznych obrotach przebiła 20-letni prawie trend spadkowy jeśli pociągnąć by linię po szczytach trzech ostatnich górek od września zeszłego roku.
Co do re-rating trudno coś powiedzieć bo wskaźniki są i będą niewiarygodne ze względu na one-offy ale jeżeli ktoś umie odrzucić szum i policzyć sam to wartość godziwą da się wyznaczyć ale powtarzam dla mnie to bez znaczenia dopóki nie zobaczę w jakich wyściagach szrot ma brać udział jak opadnie kurz. Jaka będzie wtedy cena zobaczymy – rynek nigdy nie był łaskawy dla szrota – ale tu akurat jak to w życiu wszystko może się zmienić jednego dnia. Czy to było wczoraj – nie wiem – zobaczymy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
HERKULES 28,19% 1,66 2026-04-24 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.