Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Czy dobrze policzyłem ??

Patrzac po wynikach rocznych od 2000, najlepszy wynik FSG wypracowal 6.85PLN wiec gdyby go rynek docenil to moglby kosztowac ponad 100pln (C/Z prawie 15), choc bylby juz drogi. Na razie nie docenia, jest C/Z=3.82 i EV/EBITDA=0.70!!!

Przy okazji, patrzac na te wyniki, to regularnie co roku od 2020 byl zysk (2 kryzysy po drodze i zawirowania w gornictwie), wartosc firmy wzrosla 4-krotnie (WK wzrosla z 11.74pln na akcje w 2000 do 43.54 w 2019 i 44.83 po 1q2020). Rozszerzyli dzialalnosc na prawie caly swiat - business wyglada na bezpieczny.

Mamy takie stopu procentowe, ze kapital bedzie plynac na gielde. Licze, ze czesc z tego trafi na spolki niedowartosciowane fundamentalnie/wskaznikowo a nie tylko na modne biotechnologie i OZE. A malo jest tak niedowatrosciowanych spolek jak FSG. Mysle ze teraz jest czas w ktorym warto ryzykowac na GPW. A o FSG mysle ze potrzeba tylko impulsu do rozpoczecia wzrostow - np. nawiazania wspolpracy z wieksza firma, dobrych wynikow kwartalnych, wejscia w nowa dzialanosc albo ogloszenia ciekawych planow.

Sie pochwale - kilka spolek udalo mi sie wyszukac zyskownych patrzac na fundamenty a nie sentyment rynku i nie przejmujac sie plynnoscia akcji (APE, MOJ, 06N) - wiec moze FSG tez bedzie trafiona inwestycja? Oczywiscie amm nie tylko takie, mam tez ASB (byc moze rusza), INK (dokladnie jak FSG - juz dawno powinien podrozec), PUE(*&^%$#@!) i ENA(wskaznikowo chyba najlepsza ze wszystkiego ale pod ryzykiem politycznym rowniez najwiekszym).

A co do szulerni warto zobaczyc ostanie info z firmeki PUE (ktora mam i zachwalalem innym) - kupa smiechu bedzie. Superperspektywiczna branza zaplecza energetyki, gigantyczna kasa tam bedzie szla przez lata, firma ma stabilne zyski, kontrakty, jest niedowartosciowana wskaznikowo i ... wzieli sobie w leasing jacht za 37mln pln! Ciesze sie ze mam tego ponizej 10% portfela.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FASING 0,00% 15,40 2026-02-09 16:09:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.