Dnia 2019-06-12 o godz. 23:36 ~Zdzicho napisał(a):
> Wątpię by kurs przekroczył 200 zł po scaleniu a kto kupi akcje po 1500 zl. Zobacz ile jest spółek w tej cenie. Cena 150 zł bez względu na ilość akcji jest już odstraszająca dla 99,99 % inwestorów. Kto zaryzykuje inwestycje w coś co już jest bardzo wysoko to jaka stopa zwrotu. Scalenie 1000:1 to jest najgorsze co mogło nam się przydarzyć. Spółki o takim kursie są nie grywalne więc nikłe szans na wzrosty. Tak więc jesteśmy raczej ugotowani.
Zdzichu, biorąc pod uwagę nasze doświadczenia i realia polskiej giełdy należałoby ci przyznać rację w 100 procentach. Ludzie rzucają się na akcje pół-bankrutów po parę groszy w nadziei, że zarobią setki czy tysiące procent - sam tak robię, nie tylko na polskiej giełdzie.
Jeśli w ogóle jestem jednak jakims optymistą w tej konkretnej sytuacji to z takich powodów:
1. Biznes - jesli moje przewidywania są słuszne - będzie się opierał na condohotelach i domach opieki senioralnej - to można powiedzieć dobra luksusowe. Nie da się -moim zdaniem- budować condohoteli i SPA za setki milionów złotych i z sukcesem sprzedawać apartamentów za setki tysięcy złotych,, w dodatku apartamentów, które mają nabywcy przynosić także zyski i to dużo wyższe od lokat w banku, jesli samemu jest się firmą na giełdzie za parę złotych/ akcja. Jak się sprzedaje lexusy czy porszaki, to się nie jedzie do klienta skoda octavią. Moim zdaniem, tu musi być wzór niczym ze spółki Buffetta - mało akcji, cholernie drogie.
Zresztą te domy opieki, gdzie pobyt dla seniora to ma być przynajmniej 5 tys. zł za miesiąc też musza mieć prestiż - jak spólka z akcjami za 15 złotych ma żądać 5000 czy 10000 zł miesięcznie za opiekę nad babcią czy dziadkiem?
2. FSR jest juz dziś spólką inwestycyjną - nie dla takich łapigroszy jak golasy na giełdzie z paroma tysiącami kapitału. Jeśli będą w przyszłości chcieli ściągać kapitał z rynku na kolejne inwestycje a nie obejmować sami akcje, bo nie o to przeciez chodzi, to te nowe emisje dla obcych muszą być drogie choćby ze względu na to wszystko co napisałem powyżej. Wyobrażasz sobie emisje po 50 groszy czy nawet po 5 złotych na zdobycie kapitału do budowy condohotelu za 200 mln, w którym chcesz sprzedawać apartamenty milionerom, po to by mogli przez miesiąc odpocząć i skorzystać ze SPA a przez resztę roku te apartamenty wynajmować innym gościom? Toć to by był smiech na sali....
Zatem niezaleznie od tego, czy myślimy o klientach tych condohoteli i SPA czy o bogaczach wysyłających swoich dziadków do domu seniora za 5000- 10000 zł/m-c spólka musi mieć prestiz i się cenić.  I jeśli im biznes będzie szedł i znajdą się kupcy na te apartamenty za pół miliona zł np. i chętni oddać swych bliskich do tych cholernie drogich domów seniora to ci sami ludzie nie zawahają się raczej przy kupnie akcji chocby za 5 tysięcy złotych sztuka. Bo nie dość, że bedzie można będzie liczyć np. na sute dywidendy to jeszcze dodatkowy prestiż z posiadania akcji po 5 tys. zł sztuka. Tak jak z apartamentu w condohotelu nad Soliną czy w Solcu Zdroju. 
Pomyśl Zdizchu- facet z milionami w kieszeni kupuje apartament, który będzie częsciowo wynajmował i na tym zarabiał - jesli rzeczywiście będzie zarabiał to nie kupi akcji spółki, która mu to umozliwia? I czy cena za akcję 1500 zł czy nawet 5000 zł może być tu najmniejszą choćby przeszkodą? Myslę, że odwrotnie- perspektywa dywidendy rzędu 50 czy 100 zł od akcji  a nie 5 groszy jak przy większości spółek -może być dodatkowym plusem.
Zgoda pełna Zdzichu - 99 procent naszych graczy na giełdzie tego nie ruszy, bo wolą kupować tysiące akcji po 3 grosze w nadziei , że jutro będzie po 4 grosze. Ale jesli ten biznes spółce wypali - a będzie chyba na razie jedyną o takim profilu - może być naprawdę nieźle. Tak czy inaczej- jesli potwierdzą się moje przypuszczenia, że wchodzi tu FSR - ja się ugotowanym czuł nie będę. A czy zarobimy na tych akcjach zalezy głównie od tego, czy ten biznes - jak niesie fama- taki rentowny w rzeczywistości, czy nie.