a ja się dałem ubrać: kupiłem 648 akcji po 31 zł., czyli za ok. 20,1 tys. zł., dostałem dywidendę w grudniu ok. 7,8 tys. zł. (14,98 minus belka) i cierpliwie czekałem, aż wypłacą drugą część, jak w 2016 (wujek google historię ci powie). na forum zaprzeczali, gdzie tam, to wszystko co zapłacą, nie będzie żadnej drugiej części, a tu zonk :-) i 12 zł. dodatkowo. kurs doszedł do 28 zł. i sprzedałem. mam stratę na kup/sprzedaj ok. 2tys. (tu zyskam jeszcze na podatku, jak sprzedam z innych akcji) i dywidendę 7,8 tys., czyli na czysto w 3 miesiące 29%, dobry biznes.
żadna spółka, która zarabia na projektach IT, nie będzie rezygnowała z wypłaty prawie całego zysku w dywidendzie za taki deal jak z e-płatności, mieli ok. 65 mil EUR = ok. 290 mil. zł. z transakcji sprzedaży e-platnosci, to daje ok 40 zł. za akcję, nikt nie zatrzyma się na 14,98 zł. zaliczki i tak byli "łaskawii" wypłacając sobie tylko 12 zł. w drugiej części.
Piękny deal, super spółka, piękna dywidenda + podnieśli sobie wartość księgową na akcję do ok. 16-17 zł.
Wrócę tu, jak spadnie do tych 11-12 zł., co tacy jak ty straszą.