Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  15,15 zł , zmiana od tamtej pory: -76,24%

Re: czemu 2 dni przed terminem zaczyna spadać zamiast rosnąć?

a ja się dałem ubrać: kupiłem 648 akcji po 31 zł., czyli za ok. 20,1 tys. zł., dostałem dywidendę w grudniu ok. 7,8 tys. zł. (14,98 minus belka) i cierpliwie czekałem, aż wypłacą drugą część, jak w 2016 (wujek google historię ci powie). na forum zaprzeczali, gdzie tam, to wszystko co zapłacą, nie będzie żadnej drugiej części, a tu zonk :-) i 12 zł. dodatkowo. kurs doszedł do 28 zł. i sprzedałem. mam stratę na kup/sprzedaj ok. 2tys. (tu zyskam jeszcze na podatku, jak sprzedam z innych akcji) i dywidendę 7,8 tys., czyli na czysto w 3 miesiące 29%, dobry biznes.
żadna spółka, która zarabia na projektach IT, nie będzie rezygnowała z wypłaty prawie całego zysku w dywidendzie za taki deal jak z e-płatności, mieli ok. 65 mil EUR = ok. 290 mil. zł. z transakcji sprzedaży e-platnosci, to daje ok 40 zł. za akcję, nikt nie zatrzyma się na 14,98 zł. zaliczki i tak byli "łaskawii" wypłacając sobie tylko 12 zł. w drugiej części.
Piękny deal, super spółka, piękna dywidenda + podnieśli sobie wartość księgową na akcję do ok. 16-17 zł.
Wrócę tu, jak spadnie do tych 11-12 zł., co tacy jak ty straszą.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
OPTEAM 0,00% 3,60 2025-09-26 11:32:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.