Problem w tym , że miliarderzy nie zawsze chcą się swoim sukcesem podzielić z innymi . Właściciele pakietów kontrolnych niewątpliwie będą coraz bogatsi , czy na GPW czy poza nią . Czego nie można powiedzieć o nas drobnych. Można się nie mylić co do perspektyw firmy , a nie zarobić bądź stracić na skutek decyzji o wyjściu z GPW . Ten mechanizm ( razem z wyciskaniem ) jest nadużywany i w moim mniemaniu w dużej mierze odpowiada za erozję zaufania do GPW . Oczywiście większościowy udziałowiec może podejmować suwerenne decyzje dotyczące swojego majątku , miarkując na ile cenne jest dla niego zaufanie rynku . Bo przecież czas taniego pieniądza kiedyś się skończy i wróci zapotrzebowanie na finansowanie się z giełdy . Fundusze jednak powinny bronić interesów drobnych , bo ich reprezentują i z nich żyją a uwiąd rynku kapitałowego będzie ich końcem . Sama likwidacja OFE zaś jest bez znaczenia , w ich miejsce wejdą inni pod warunkiem , że rynek będzie transparentny i wiarygodny . Polska giełda jak do tej pory miała się czym pochwalić i jeśli zostanie sprowadzona do rangi giełdy Czeskiej czy Węgierskiej to nie przez taki czy inny rząd , ale przez bezmyślność i prywatę niektórych uczestników rynku .
Na NN nie liczę , raczej liczę na dalekowzroczność Zemelisa , i nie ukrywam mam w portfelu obie Avie , obie tanie, choć to ASG wydaje mi się dużo bardziej niedowartościowana , ale to tylko mój pogląd.