Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  212,00 zł , zmiana od tamtej pory: -20,57%

Re: Cyberfolks a AI

Muszę przyznać że osoby które podważają na tym forum decyzje zarządu grupy CBF mają na prawdę dużą pewność siebie a zarazem brak skłonności do refleksji. Według niektórych Prezes Dwernicki - człowiek który zbudował biznes warty aktualny kilka miliardów PLN i siedzi w tym biznesie od ponad 20 lat z tego co wiem "pomylił" się przy ostatniej akwizycji i że teraz to AI już wszystko będzie robić..... Nie wiem jakim trzeba być człowiekiem żeby od tak wydawać takie osądy, tym bardziej że większość z komentujących nie ma prawdopodobnie pojęcia o złożoności tego biznesu. Sam nie wiem co będzie dalej ale uważam że zarząd jest na tyle kompetentny że będą w stanie się zaadoptować do nowej sytuacji. Tym bardziej że już w tamtym roku komunikowali że będą przekazywać duże kwoty na inwestycje w AI ( dla przykładu mają już fajnego agenta w SHO któergo prezentowali przy okazji wyników).

BTW: (trochę czuje się sprowokowany jednym z pierwszych komentarzy że AI zrobi wszystko, postawi sklep w chmurze, podepnie płatności itp.) Od pewnego czasu pracuje nad zaprojektowaniem sobie dashboardu w excelu dla każdej z spółek tak by mieć wszystkie najważniejsze informacje w jednym miejscu zaprezenotwane w przystępny sposób. Na początku próbowałem to zrobić za pomocą AI- cocpit AI dla excel (bo to takie modne teraz). I faktycznie radził sobie całkiem nieźle ale sposób w jaki to robił (tworzenie dodatkowych arkuszy, formuł, kroków pośrednich) powodowało że cały plik stawał się coraz mniej czytelny, zrozumiały i w przypadku kolejnych aktualizacji (dodawanie wyników z kolejnych raportów) edycja tego pliku byłby uciążliwa. Ostatecznie na podstawie WSPÓŁPRACY z AI ( bo nie jestem mistrzem excela) sam sobie buduję taki dashboard ograniczając dodatkowe dane do minium jednocześnie kontrolujac cały tok obliczeń itp.

Podsumowując, nie ma to wiele wspólnego z aktualną wyprzedażą na spółkach Saas ale potwierdza moją opinię że AI jest dobre i pomocne ale samo nie zrobi wszystkiego. Oczywiście będzie coraz mocniej wykorzystywane ale dalej będzie potrzebny nadzór nad tym i spajanie poszczególnych części w cały eko-system (jaki oferuje CBF)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CYBERFLKS -4,10% 168,40 2026-03-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.