Muszę przyznać że osoby które podważają na tym forum decyzje zarządu grupy CBF mają na prawdę dużą pewność siebie a zarazem brak skłonności do refleksji. Według niektórych Prezes Dwernicki - człowiek który zbudował biznes warty aktualny kilka miliardów PLN i siedzi w tym biznesie od ponad 20 lat z tego co wiem "pomylił" się przy ostatniej akwizycji i że teraz to AI już wszystko będzie robić..... Nie wiem jakim trzeba być człowiekiem żeby od tak wydawać takie osądy, tym bardziej że większość z komentujących nie ma prawdopodobnie pojęcia o złożoności tego biznesu. Sam nie wiem co będzie dalej ale uważam że zarząd jest na tyle kompetentny że będą w stanie się zaadoptować do nowej sytuacji. Tym bardziej że już w tamtym roku komunikowali że będą przekazywać duże kwoty na inwestycje w AI ( dla przykładu mają już fajnego agenta w SHO któergo prezentowali przy okazji wyników).
BTW: (trochę czuje się sprowokowany jednym z pierwszych komentarzy że AI zrobi wszystko, postawi sklep w chmurze, podepnie płatności itp.) Od pewnego czasu pracuje nad zaprojektowaniem sobie dashboardu w excelu dla każdej z spółek tak by mieć wszystkie najważniejsze informacje w jednym miejscu zaprezenotwane w przystępny sposób. Na początku próbowałem to zrobić za pomocą AI- cocpit AI dla excel (bo to takie modne teraz). I faktycznie radził sobie całkiem nieźle ale sposób w jaki to robił (tworzenie dodatkowych arkuszy, formuł, kroków pośrednich) powodowało że cały plik stawał się coraz mniej czytelny, zrozumiały i w przypadku kolejnych aktualizacji (dodawanie wyników z kolejnych raportów) edycja tego pliku byłby uciążliwa. Ostatecznie na podstawie WSPÓŁPRACY z AI ( bo nie jestem mistrzem excela) sam sobie buduję taki dashboard ograniczając dodatkowe dane do minium jednocześnie kontrolujac cały tok obliczeń itp.
Podsumowując, nie ma to wiele wspólnego z aktualną wyprzedażą na spółkach Saas ale potwierdza moją opinię że AI jest dobre i pomocne ale samo nie zrobi wszystkiego. Oczywiście będzie coraz mocniej wykorzystywane ale dalej będzie potrzebny nadzór nad tym i spajanie poszczególnych części w cały eko-system (jaki oferuje CBF)