Dnia 2025-11-28 o godz. 16:00 ~Delaware napisał(a):
> ~ka, chyba Ci umknął fakt (o którym pisałem wcześniej). A mianowicie, że Fide... kończy swój rok rozliczeniowy właśnie w listopadzie (a nie jak inni w grudniu). Z tego powodu liczyłem, że albo podbiją kurs, albo dokupią akcji (a tym samym kurs w górę). Tak się nie stało, dlaczego podejrzewam, że poszli w inną opcje, aby poprawić swój wynik w rocznym bilansie (wiemy, że znaczną część akcji kupili po znacznie wyższej cenie niż cena obecna). Nie chce wchodzić w szczegóły , ale Ty wiesz o co chodzi.
>
> Ps. a tak na marginesie to buCCCiki nawet nie mają nadanego numeru/symbolu w amerykańskim systemie. Już nie bawią się w to co było dawniej na koksowym. Stosują teraz inne techniki. Nie muszą składać okresowych raportów np. do F....
> dla 1.989.000 to baza startowa to jakieś 2.841.500 szt., kto takie ilości ma/miał wolnych akcji ?
>
> Jest to tylko moja opinia. A tutaj jestem tylko jako "....... mysz kościelna".
>
##
Idąc tą drogą myślenia, to mogli być tylko takim swojego rodzaju ‚ubezpieczeniem’ dla swoich powiązanych firm. Sam czas ich podejścia do tablicy z takimi dużymi zakupami (3 ost. miesiące) zdaje się to potwierdzać, bo to taki moment ni przypiął ni wylatał na tak mocne startowe zakupy dla dużego gracza. A jeśli jeszcze mocno przyłożyli ręce do tablicy zakupowej w listopadzie to mogą mieć średnią nawet ~150. Sprzedadzą swoim na umowę drożej i są zarobieni, a ich shorty też wychodzą z tematu. Tyle tylko, że dla nas to wycinek całości, tylko część short pozycji, jakaś max 1/3, a reszta dalej ma sporo do odkupienia.
To oczywiście tylko mocno spekulacyjna teoria. Zobaczymy po raportach w Morningstarze w grudniu, ile kto tam dalej ma.
Ale gdyby nie byli ‚ubezpieczeniem’ to powinni ciągnąć kurs za uszy do góry do dzisiaj ze względu na ich listopadowe raporty, a tego nie było.