Leszczu kupił po okazyjnej cenie gdy było niżej a że zrobił to spekulacyjnie - wystawia po takiej cenie, żeby mieć pewność że sprzeda - przy takiej ilości i tak ma spory zarobek.
Poniżej 0,019 poszło 2 500 000 akcji (niektóre poniżej 0,017) i myślę że to ten pakiet mamy okazję obserwować. Przy tak niskich kwotach i takich ilościach, najmniejsza różnica w cenie daje niemały zysk. Najpewniej czeka aż ludzie wezmą ten baton od niego, jak mówiłem - zagranie spekulacyjne oparte na blokadą dużym pakietem. Nie jest to gra pod ruchy spółki a pod szybkie "ubranie" i pozbycie się pakietu, widać to po aktywności i języku na tym forum, między innymi.
Liczę na to, że branża w której robią zamarła poprzez niedawne informacje o dopłatach do mieszkań i w tym kwartale ruszy po tym jak rząd się z niej wycofał. Poza tym w poprzednim raporcie pisali że mają kilka projektów w realizacji. Ponadto sprzedana nieruchomość w Łazorach - myślę, że to raczej nie zakład produkcyjny -nie znam szczegółów ale to może być teren przyległy. Gdyby sprzedali zakład produkcyjny, dostalibyśmy raport bo taka transakcja wymagałaby odpowiedniej informacji, zatem to raczej nie kluczowy element firmy był przedmiotem sprzedaży. Być może pierwszy wspomniany czynnik - odwrót klientów od tego typu projektów wobec obiecanych dopłat - sprawił trudności finansowe, które zarząd rozwiązał bez uciekania się do emisji akcji. To na plus.
W ost. raporcie, za III kw 2024 napisali: "Sprawozdanie finansowe Spółki zostało sporządzone przy założeniu kontynuowania działalności gospodarczej przez Spółkę w dającej się przewidzieć przyszłości. Nie istnieją okoliczności
wskazujące na zagrożenie kontynuowania działalności przez Spółkę."
Ponadto: "Emitent w trzecim kwartale 2024 roku sprzedał budynki wraz z działkami zlokalizowane pod
Warszawą. Inwestycje pod Lublinem i Hrubieszowem są na ukończeniu, Emitent planuje zakończyć
wyżej wspomniane prace w czwartym kwartale. Na ukończeniu jest również produkcja małego
domku o powierzchni do 35m2, dostarczany do inwestora jako całość. Ponad to Emitent jest w
trakcie rozpoczęcia nowej budowy jako generalny wykonawca pod Warszawą."
Więc wszystko wskazuje że ich działalność jest niezakłócona - nie słychać nic o emisji a ta zawsze się pojawia gdy jakakolwiek spółka ma trudności. Pozostaje czekać na raport za IV kw.
Wydaje mi się że rynek spanikował / nie zrozumiał tej sprzedaży nieruchomości, mocno przeceniając akcje. Może i wyniki finansowe nie są najlepsze, ale spółka dalej prowadzi działalność, a upłynnia aktywa (bez emisji akcji!) by jakoś przejść przez zastój związany z dopłatami. Nie zdziwcie się, jak zaksięgują wszystko tak, że wyniki będą pozytywne i pojawią się nowe zamówienia. Dlatego uważam, że warto brać ( z umiarem, mając z tyłu głowy - jak zawsze - najgorsze opcje) i że jest okazja do zarobku. Sam grubasem nie jestem i mój pakiet nie jest duży, rozważam jeszcze powiększenie wolumenu, ale daleki jestem od czarnych wizji prezesa ukradkiem wyprzedającego majątek i linię produkcyjną spółki, wycofujący kasę do walizek, z biletem do Meksyku wystający z kieszeni... ;)
Raczej mieli kilka miesięcy zastoju i mniej zamówień, co pokazali w raporcie za III kw, jestem zdania że raport za IV kw. może nas zaskoczyć na plus.