Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: co z tym bge??

Jeżeli będą małe zyski a nie strata to wg. mnie spółka będzie w dłuższej konsolidacji.
Jeżeli strata, to wiadomo, ostro do dołu

Ja przy starcie uciekam, bo to by znaczyło, że firma kłamie

Przy małych zyskach zostaje, ale uważnie się przyglądam. Na pewno wtedy już nie dobieram.

Raport za III kw czytałem i zgadzam się z Tobą

Ale myślę że inni wiedzą więcej lub kłamią...

Przypomnij sobie to. Czy biegły by się tak podkładał...Czy on nie miał danych o których piszesz??

"Jednocześnie zwracamy uwagę, że największa z umów zawartych przez Emitenta
w IV kw. 2012 r., o wartości ok. 300 mln zł, zakłada dostawę biomasy przez okres
12 miesięcy, co oznacza że wpływy z realizacji tej umowy znajdą istotne przełożenie
również w wyniku finansowym Emitenta za 2013 rok.
Biorąc pod uwagę wartość kontraktów na dostawę biomasy, zawartych na przestrzeni
ostatnich trzech miesięcy oraz przeciętną rentowność tych projektów na
poziomie 2-5% oceniamy, iż podstawowa działalność Emitenta określona w dokumencie
informacyjnym tj. budowa biogazowni może być z powodzeniem realizowana.
Takie założenia potwierdzają zarówno wyniki za III kw. 2012 r., które
w jasny sposób obrazują skalę i wpływ rozszerzonej działalności Emitenta na dotychczasowy
model funkcjonowania biznesu Spółki, jak i wyniki badania biegłego
rewidenta, który na podstawie analizy porównawczej i wskaźnikowej danych za 9 miesięcy 2012 r. stwierdził, iż sytuacja majątkowa oraz sprawność działania Emitenta
mogą być ocenione pozytywnie.

Poprawie uległa także płynność finansowa Emitenta. W tym obszarze biegły rewident
zwraca uwagę na ukształtowanie się wskaźnika płynności na poziomie
1,08 (modelowa wartość to 1,2 - 2) w porównaniu do 5,05 w 2011 r. oraz na
optymalną wartość wskaźnika pokrycia aktywów kapitałem własnym co oznacza,
że Spółka ma zapewnione utrzymanie długoterminowej płynności finansowej.

Skala szacownych przychodów z już podpisanych umów (na dzień sporządzenia
raportu w kwocie ok. 400 mln zł) pozwoli Emitentowi na domknięcie budżetu
oraz rozpoczęcie budowy pierwszych biogazowni, co wg. zebranych informacji
powinno nastąpić po sezonie zimowym 2012/2013. Realizacje powyższej strategii
potwierdza także zamieszczona w niniejszym raporcie opinia, w której audytor
wskazuje, że wysoki poziom kapitału własnego spółki na dzień 30 września 2012
r. jest również gwarancją kontynuacji działalności BGE S.A. w Katowicach w najbliższym
roku obrotowym."

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BGE 0,00% 0,05 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.