Pozwolę sobie wkleić to co pisałem 11 grudnia, pod nickiem ddd, w szczególności o tym nawisie podażowym:
Re: 5 sesji do zaliczki dywidendy Autor: ~ddd [88.156.183.*] 2020-12-11 22:22
I tu popełniasz duży logiczny błąd. Masz po odcięciu dywidendy 1700 w akcjach (jak rynek jest efektywny), ale nie masz 1500 w gotówce tylko 1200, bo zapłaciłeś natychmiast podatek od dywidendy. Powtarzam to do znudzenia, dywidenda to fajna rzecz, w normalnych, stabilnych i rosnących biznesach to utwierdza w długofalowych perspektywach. Tu natomiast dywidenda o takiej skali i w tak średnio szczęśliwym momencie (tj. koniec roku gdy się robi strukturyzację podatkową) to trochę problematyczna rzecz. Dlaczego? Bo przecież inwestor, który dostanie dywidendę (pomniejszoną o podatek), będzie chciał zrobić podatkową stratę na koniec roku. Zatem musi sprzedać akcje mając na to tylko 4 dni giełdowe i odkupić. Jeśli saldo sprzedaży i odkupu będzie podobne to ok, ale jeśli ktoś nie odkupi to może się wytworzyć taki dodatkowy nawis podażowy i może być ciekawie.
A co do zysków proszę spójrz w dane finansowe. Zysk operacyjny 2017 = minus 4,2 mln PLN, 2018 = minus 0,2 mln PLN, 2019 = plus 0,6 mln PLN, 9 m 2020 = plus 0,7 mln PLN. Przychody spółki też każdego roku z roku na rok maleją (od 2014 roku każdego roku mniej), dlatego ja w swoich wyliczeniach wartości zawsze kalkulowałem wartość (bez Pep) po aktywach netto (2 PLN), to po prostu więcej raczej nie jest warte.