Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,91 zł , zmiana od tamtej pory: -83,40%

Re: Cierpliwość

Hej, piszesz tyle wiadomości i w nich skaczesz przez tyle wątków więc nie wiem o które pytanie wyżej ci chodzi. Ale jak przybliżysz to odpowiem.

Co do raportu. Rozumiem, że za Q3. Konferencja, która po raz pierwszy prezentowała produkt RT-LAMP odbyła sie 28.09.2020 w Warszawie. Tam pokazano co to za test i zapowiedziano sprzedaż. Patrzac na to, że 30.09.2020 skończył sie kwartał 3, nie trzeba być insiderem, aby założyć ze w dniach 29 i 30 września nie dokonają sprzedaży tak aby FV była za Q3. Cały przychód jaki szacowałem za Q3 wynikał z potencjału sprzedaży RT-PCR, co jednak okazało sie błędne. Firma sprzedała mniej PCR niż można było zakładać w pandemii. To juz był sygnał dla mnie i redukcja zaufania. To był chyba początek grudnia kiedy te dane szacowałem za Q3. Raport za Q3 był chyba w połowie grudnia.

Miałem tez post o projekcji potencjalnych przychodów IGN ze sprzedaży testów LAMP. Ale celem tego postu było zestawienie ile testów musiałoby być sprzedane aby pokryć fair value kapitalizacji. Był taki współczynnik poddany przez Pana Kowollika (analityka) dla spółek BIO - wynosił powyzej 6. Tzn jeżeli firma ma przychody w roku 100 mln zł to można oszacować jej fair value kapitalizację na poziomie ponad 600 mln zł. To jest dla branży bio.
Wiec przeprowadziłem na potrzeby dyskusji na forum taką symulację. Wiele osób pisało ze IGN może mieć 1 mld kapitalizacji - chciałem przedstawić ile musieliby sprzedać na to testów. IGN pokazywało na konferencji KS8 cenę 80 zł za test. Rozumiem, że taka to była cena dla kontrahentów. Ona pomogła mi zrobić symulacje. Jeszcze na początku grudnia CEO IGN powiedział w wywiadzie, że w tym toku (2020) sprzedadzą 1 mln testów. To był sam początek grudnia. 1 mln testów to 80 mln przychodu a to by dawało blisko 500 mln kapitalizacji. Cena fair za akcje dawałaby 66 zł, a nawet więcej uwzględniając inne przychody. Przyzwoicie. Jednak zaczął mnie martwić brak komunikatów ze spółki co w drugiej połowie grudnia spowodowało, że zamknąłem pozycje. Kto sprzedaje testy w okresie międzyświątecznym?

I tak sprzedaż była całkiem dobra za 2020 bo za 5 mln usd jeżeli dobrze pamietam. I to w okresie międzyświątecznym nastąpiła :-). Jak był komunikat o tej sprzedaży to ja juz nie byłem zaangażowany w IGN.
Ja juz byłem zmęczony spółka siedząc tam od kwietnia, walcząc z trollami i zaliczając 3 nie przebite szczyty na ponad 90 zł. Ponadto dochodziła szczepionka i sentyment sie zmieniał. Był to dobry moment aby wyjsć ze spółek Covidowych. Nawet teraz w fali 3 sentyment nie jest juz do nich taki duży.

Trzymam kciuki za IGN i BML.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TRUEGS -2,76% 0,32 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.