Dzięki @dd za wywołanie do głosu.
Informacja o dealu zastała mnie na egzotycznych wakacjach, na których jestem do teraz. Są to oczywiście wymarzone okoliczności na świętowanie pięknego sukcesu Scope :)
Kwota $170M jest nieco mniejsza niż się spodziewałem. Szczerze liczyłem na $200M+. Nie mniej, fakt że w ogóle do dealu doszło, w tak trudnym i pogarszających się otoczeniu makro - jest ogromnym sukcesem. Koniunktura na globalnym rynku M&A wyraźnie pogorszyła się w pierwszej połowie 2022 r. Do tego recesja, inflacja, wojna w Ukrainie, napięcia w geopolityce, itp. W takich warunkach Scope sprzedaje swoją technologię uznanemu amerykańskiemu podmiotowi o globalnym zasięgu, który gra w pierwszej światowej lidze. Czapki z głów!
Scope jest pionierem na polskim rynku medtech. Nie mieliśmy do tej pory w kraju żadnej transakcji tego typu, o tej skali w tej branży.
Kursu za dużo nie chciałbym komentować. Najkrócej mówiąc - wycena jest nieadekwatna. $100M w cashu, realizacja sporej części z milestonów wysoce prawdopodobna w niedalekiej perspektywie. Do tego Bacteromic, którego komercjalizacji pewnie spodziewać się można w latach 2023-2024. Dywidenda, aktualna i przyszła pozycja gotówkowa w spółce, zdobyte know-how i wiarygodność, kolejne projekty. Wszystko to powoduje - że wycena powinna być wyższa. Jest tak pewnie w dużej części dlatego, że jesteśmy notowani na NC, ale liczymy na szybką zmianę parkietu i większe zainteresowanie funduszy. Wtedy wycena z pewnością się zaktualizuje. Nawet jednak bez GPW sądzę, nowe ATH jest kwestią czasu (raczej krótkiego).
Oddzielnym tematem jest Bacteromic. Faktycznie wydaje się, że perspektywy jego komercjalizacji są bardzo obiecujące. Nie tylko jeśli chodzi o timing (zaawansowanie projektu), ale również potencjalną wartość i prawdopodobieństwo sukcesu. Zgadzam się z opinią, że Bacteromica skomercjalizować będzie łatwiej niż PCR ONE. Po pierwsze dlatego, że spółka gra teraz w innej lidze, ma sukces na koncie i komfortową pozycję finansową, ale też ze względu na samą technologię, która nie ma zbyt wielu odpowiedników (a jeżeli ma to niekonkurencyjnych). Zainteresowanie dużych graczy powinno być oczywistą kwestią. Perspektywy spektakularnych zysków dla akcjonariuszy z komercjalizacji Bacteromic wyglądają bardzo ciekawie.
Podsumowując, oczywiście bardzo cieszę się sukcesem Scope. Trzymam akcje. Czekam na dywidendę, wejście na GPW i oraz deal z Bacteromic. Wielki szacun dla Profesora Garsteckiego!
Jeszcze raz dziękuję za wywołanie do głosu. Forum obserwuję, chciałbym wrócić i udzielać się na nim więcej, ale teraz zrobił się tu szum i trochę smuteczek :) Standardowo, taki mamy klimat :)
Wakacyjnie pozdrawiam inwestorów :)