ciekawe porównanie spółek. Co prawda nie z tej samej branży, ale chodziło mi bardziej o sytuację na bananowej niż o porównywalność w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie dodałem tylko w poprzednim linku że budopol obecny poziom zobowiazań zawdziecza ostatnim dwum kwartałom tego roku ponieważ kupili spólkę GANT PMR Sp Zoo
oczywiście po cenie niższej niż godziwa oraz inne nieruchomości inwestycyjne. Rok 2011 mieli XI. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA ZOBOWIĄZANIA 20021 (20 mln zł )
Rozliczenie nabycia kontroli w spółce GANT PMR Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością RYNEK” S.K.A.
Wycena skorygowanych aktywów netto na dzień objęcia kontroli: (+) 8 264 tys. zł
Cena nabycia udziałów (-) 7 768 tys. zł
Wynik na nabyciu kontroli 496 tys. zł
Bomi padło bo kupowali wszystko co im wciśnieto bez względu na cenę (a raczej chyba był taki plan kupowania) przez co mają ogromne zobowiązania i odpis po 2 Q rzędu około 600mln ze względu właśnie na pozycję "wartość firmy" - czyli kupno po zawyżonej cenie czegoś co nie ma wartości. I dziś efekt tego jest taki, że mamy narazie upadłość układową z wizją tej drugiej upadłosci według mnie. Jednym słowem ścierwo do kwadratu i widłami już tego nawet nie tknę, choć ze smutkiem muszę przyznać że trochę na tym g umoczyłem. Na szczęscie niewiele i szybko się wycofałem