@oko, jestem realistą - od samego początku byłem sceptyczny co do wyników za Q3 i niespecjalnie widzę szansę na pozytywną zamianę w ostatnim kwartale 2025 roku. Nawalanka cenowa na rynku stali trwa w najlepsze i widać do po wynikach spółek w tej branży (jestem przekonany, że nawet wśród firm nie będących na giełdzie niewiele będzie miało dobre wyniki finansowe za cały 2025 rok).
Jednak są pewne jaskółki, które dają nadzieję na poprawę sytuacji w 2026 roku. Ceny powinny wzrosnąć, import stali spaść, problemem pozostaje nadal import pochodnych stali, czyli półproduktów, które dzisiaj omijają bariery unijne. Jeśli Komisja Europejska znajdzie na to szybko rozwiązanie (a tego pewien nie jestem), to warunki w 2026 roku powinny pozwolić Bowimowi powrócić do pozytywnych wyników finansowych (ale na to co było w 2021 i 22 nie ma co liczyć). Prawdą jest też to, że Bowim to strategia "cena czyni cuda", a to już nie działa. Wyższy tonaż to wyższe koszty i jak widać nie pozwala to na generowanie zysku nawet przy dobrej sprzedaży ilościowej.