Dnia 2025-08-15 o godz. 05:18 ~ApelDoLUx napisał(a):
> Co za bełkot. Chłopie, tego się czytać nie da...
3/4 tesktu to wyciągi z Rabortów Azot. Nie musisz czytać a ja o 5 rano nie wiem czy ty ze zmiany wracasz i kolana znowu razem czy dopiero będą oddzielnie bo idziesz na jogging.
Bomerman jest jedną z niewielu osób z którą można tu jeszcze dyskutować ale jego wpisy są dyskusyjne.
Przykład:
Pisze on: "Niestety, ale jeśli instalacja nie będzie pracować na 100%, to w średnim terminie zysku z niej nie będzie."
To jest abosulutnie nieprawda.
ad rem:
instalacja nawet w 99% gotowa jest w 100% niegotowa i to jest wymóg techniczny.
Azoty piszą:
"tj. w szczególności opóźnieniem w odbiorze kluczowych kamieni milowych, brakiem pomyślnego ukończenia ruchów testowych w terminie"
co może oznaczać że instalacja jest sprawna ale nie jest to ideał z umowy i gwarantowany.
Ad rem:
Absolutną herezją jest że instlacje pracują na 100% mocy zainstalowanej, jak w 40-60% pracują to jest to normalna praca instalacji a wpisane w umowie np 400 tys. ton na 8000 godzin to stal maksymalny...
Azoty wystawiły debit note za opóźnienie na 111 mln a dostały z gwarancji bankowych 107,5
Azoty wystwiły debit memo i odstąpiły od umowy z winy GW i naliczyły 111 mln EUR kary i wskazałem w tym wątku jak Azoty mogą zabezpieczyć roszczenia Ta kara umowna odp. wkładowi HEC i KIND w projekt Polyolefins tj 130 mln USD...
To co się działo to była gigantyczna niegospodarność a ta jest karalna w KK bo w KSH art. 585 a więc z urzędu już nie ma a rozmowy z Orlen ocierały się o wyłudzenie... Zarząd zaczął działać ale jeszcze jedna kara jest otwarta: kara za parametry gwarantowane i narzaie noty obciążeniowej nie wystawiono tylko napisano że nie było to w terminie wykonane. Pisałem że Azoty skorzystają z wykonastwa zastępczego bo przeież HEC nie budował tylko sam ale miał podwykonawców i to oni wykonają naprawy gwarancyjne a za te płaci HEC...
Polyolefins warunkowo tylko odbierał instlację ale nim gwarancje mu się skończą zakożczył ten wielki szwindel w Policach.
@Apel
1. nie czytaj
2. rozmawiaj z tym co non stop tu mijają się z prawdą na forum jak @re który za to co robi na AZotach ale i PKP Cargo winien być zgłoszony do UKNF.