Do Strażnik7.
Widzę, że jesteś wróżką i jesteś pewny, iż jestem pracownikiem RUCHu.
Otóż wróżko, gdybyś spojrzał na moją wizytówkę w stopce zauważyłbyś, że nie jestem niczyim pracownikiem. A z RUCHem nie mam nic wspólnego jedynie tyle, że może być raczej moim przeciwnikiem procesowym niż wspólnikiem, o pracy dla Nich nawet nie może być mowy, bo to nie ten pułap płacowy.
Teraz ja Ci powiem jak z Tobą było i posłużę się dedukcją opierając się jedynie na Twoich słowach, które spisałeś wyżej.
Otóż wziąłeś z firmy Ruch np. kiosk w dzierżawę, towar do sprzedaży na zasadzie kredytu kupieckiego, czy zostałeś w inny sposób Ich dłużnikiem.
RUCH jako zastaw tego, co od nich wziąłeś wziął od Ciebie weksel który podpisali również awaliści.
Ty nie rozliczyłeś się z RUCHem np. zniszczyłeś kiosk, miałeś manko i nie zapłaciłeś za towar itd., więc RUCH wpierw dał Ci czas na uregulowanie należności i zastrzegł, że wypełni weksel na określoną kwotę.
Ale Ty to zlekceważyłeś, więc RUCH wypełnił weksel i w ciągu trzech dni miał sądowy tytuł wykonawczy, a w ciągu następnych siedmiu klauzulę wykonalności.
I dalej. Sąd do niczego się nie przyznał. Ponieważ nie reprezentuje Cię radca prawny czy adwokat, Sąd jest zobowiązany Cię powiadomić o kosztach wpisu stosunkowego. Jeśli sekretarka nie powiadomiła Cię o obowiązku opłaty za odwołanie, to zrobiono to teraz. Jest to jedynie niedopatrzenie, a ponieważ musisz mieć prawo do Sądu, jest tak jak opisujesz. Nie znaczy to, że już sprawę wygrałeś.
Właśnie że Ty już przegrałeś sprawę, ale jeszcze o tym nie wiesz i nie mogę zrozumieć czym się łudzisz.
Jeszcze jedno. Jeśli nie Ty wykupisz weksla, to kwotę należności ściągną z awalisty czyli poręczyciela. To później poręczyciel będzie Cię ścigać.
I takie właśnie jest piękno weksli. Weksel TRZYMA STRONĘ wierzyciela, a nie dłużnika a Sąd jedynie stwierdza ważność czyli właściwe wypełnienie weksla. Ponieważ weksel wypełniał radca prawny firmy, to wątpię by nie spełniał wymogów prawa wekslowego, więc trzymaj się Kolego za kabzę....
Po wtóre. Jeśli chcesz innym pomagać na podstawie Twojej wiedzy, to radzę Ci wykupić ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Będziesz mieć następnych wierzycieli którym teraz zaszkodzisz.