Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  9,08 zł , zmiana od tamtej pory: 16,57%

Re: Będzie rosło.

Gdzie ja Ci dziecinko napisałem że huta mittala w Krakowie nie jest energochłonna ?? Przeczytaj jeszcze raz dokładnie napisałem że żródłem energii wytopu stali jest koks bo to nie jest piec łukowy takowych w Krakowie nie ma a jakby były to trzeba by blok 910 postawić obok huty lub odpowiednik z Opola żeby obsłużyć wolumeny produkcji w Krakowie. Poniżej masz link doczytaj bo pojęcię o hutnictwie masz nikłe.
link 

Mittal twardo negocjuje a nie zamyka piec. Zgodę na przejęcie włoskiej huty Ilva otrzymał od europejskiego urzędu antymonopolowego pod warunkiem ograniczenia wolumenów wytopu w innych swoich zakładach we UE. Na pierwszy ogień poszła Ostrava ale widocznie chce ugrać więcej dotacji/dotacji i postraszył zamknięciem dopiero co wyremontowanego pieca w Krakowie - kaktus mi wyrośnie jak to zamkną a nawet jak zamkną to walcownia dalej będzie pracowała, poprostu kęsy stalowe pojadą z innych zakładów mittala w EU lub z Ukrainy. Do działającej walcowni wcale nie trzeba pieca na miejscu to też się doszkól.

Wiecej o przejęciu Ilvia masz np tu:
https://www.pb.pl/arcelormittal-przejmie-najwieksza-europejska-hute-stali-863560 

lub tu:
link

Z tymi 12 tys pracowników to też odjechałeś tyle to może w latach świetności PRL'u może w sumie w Hucie Kraków pracowało a nie na walcowni. A poniżej masz jak byk że 1,2 tys zostanie przesunięte z częsci surowcowej ( znaczy surówka - płynna gorąca stal):

link 

cyt" Prezes poinformował, że spółka nie zamierza zwalniać około 1,2 tys. pracowników zatrudnionych w części surowcowej - zostaną oni przesunięci do części przetwórczej czyli walcowni, innych zakładów ArcelorMittal Poland lub do prac, które obecnie wykonują firmy zewnętrzne. Część pracowników otrzyma obniżone wynagrodzenie tzw. "postojowe"."

Co do sprzedaży przez PGE energii elektrycznej Mittalowi nie mogę teraz znaleźć ale na bank było w jakimś komunikacie albo artykule że PGE może dostać po tyłku, dla dowodu że tak może być masz inny link na dostarczanie energii elektrycznej przez PGE miastu i jednostkom zależnym miasta Kraków:

link 

Oczywiście ta energia popłynie w znakomitej większości kablami Taurona i on opłaty przesyłowe zgarnie (zysk) ale sam zysk lub strata( w obliczu trefnej ustawy Tchórza) będzie w kasie PGE. Naucz się rozróżniać dystrybutora (opłata za przesył) od sprzedawcy energii (opłata za energię elektryczną) bo to są dwie różne rzeczy ( zmieniono to już naście lat temu) które sam możesz zobaczyć na własnym rachunku za energię elektryczną - chyba że takiego nie posiadasz bo siedzisz przy świeczkach parafinowych nadal ...

Swoją drogą w gazie też to możliwe sam mam zakupiony w Tauronie chociaż miałem w PGNiG i nadal jest dostarczany tą samą rurą PGNiG dystrybucja. A rachunek dostaję i opłacam TPE bo samo paliwo mam 5% tańsze niż w molochu PGNiG któe dodatkowo nigdy nie potrafiło dostarczyć faktury przed terminem płatności ...

Poczytaj doszkól się bo wiedzy sporo brakuje, jak ogarniesz temat możemy rzeczowo porozmawiać...

Bez odbioru
Sołtys

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PGE -2,04% 10,58 2026-05-29 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.