Tak, zgodzę się, że korekta 20% to rzadkość, jednakże "zakładając", że EUI począwszy od lipca 2008 znajduje się w trendzie wzrostowym to po przekroczeniu szczytu w październiku 2010 nastąpił spadek z 1,16 aż do 0,41. Analizując wykres w okresie długo terminowym to jest to korekta i wynosi ona znacznie więcej niż 20% (lub jak kto woli jest to spadek z 1,16 do 0,41). Z pewnością korekta (spadek dla jasności, bo może korekta jako słowo nie zostało przeze mnie właściwie dobrane) 20% w ujęciu kilku dni, bo rozumiem, że truman1948 ma namyśli okres od czasu kiedy EUI ruszył w ostatnim czasie do góry tj. od 17.09.2010 jest całkowicie nierealna.
Co do mojego optymizmu to nie bardzo rozumiem kolegi stwierdzenia o mojej zmianie na optymizm. Jestem posiadaczem "kilku" akcji i od początku wchodząc w spółkę zakładałem jej wzrosty lecz w okresie kilku lat i podtrzymuję optymistycze podejście do dzisiaj. Bardzo bym się zdziwił gdyby EUI szło tylko w górę bez spadków powyżej 20%. Spadki były i będą kwestia tylko żeby były mniejsze niż wzrosty. Proszę o doprecyzowanie nie zrozumiałego dla mnie zarzutu. Pozdrawiam.