Do Mar Al : moja sytuacja jest odmienna od wielu akcjonariuszy, ponieważ kupowałem akcje imienne w stosunku głosów 1:4 w wiadomym celu. Ceny akcji były wówczas mocno zróżnicowane. Dla przykładu za 1 akcję imienną płaciłem 0,35 zł !!. Akcje były kupowane w tzw. drugim obiegu na podstawie umowy cywilno-prawnej obarczonej bodaj 2% podatkiem PCC.
Jak zapewne Kolega się domyśla jestem inwestorem długofalowym i "gra" jako taka na GPW nie bardzo mnie interesuje.
Np. kupując akcje Apatora w grudniu 2011 i sprzedając np. w styczniu 2013, a więc skala r/r, to mój zysk na tym walorze wynosi bagatela 85%. Czy ten przykład wystarcza ? Nie jestem spekulantem ani graczem. Jeśli mogę komuś swoją radą przysporzyć grubszego portfela - to mówię kupuj i czekaj.
Żaden z funduszy w rankingu za 2012 r nie osiągnął takiego wyniku. Najlepszy uzyskał +48% r/r., a najgorszy -49%. Uwierz mi, jeśli jesteś cierpliwy, to zostaniesz sowicie nagrodzony. Może kiedyś napiszę więcej, o ile będziesz miał ochotę zapytać o szczegóły. Polecam notowania archiwalne na www.stooq.pl
Pozdrawiam i do usłyszenia.