Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  26,30 zł , zmiana od tamtej pory: -66,73%

Re: Akcje na sprzedaży

To, że kurs nie idzie do góry to raczej wina bananowej GPW i niskiego zainteresowania inwestorów giełdą, a nie CDRL. Firma nie jest wyjątkiem, jest masa niezłych spółek ze śmiesznie niskim kursem, niestety.
Z różnic na korzyść CDRL w porównaniu z innymi małymi spółkami wymieniłbym to, że robi się powolutku trochę bardziej znana, no i operuje w branży, w której jak ma się pomysł i ciężko pracuje, to możliwości rozwoju są niemalże nieograniczone (patrz LPP). Wydaje się, że spółki przemysłowe i produkcyjne mają ciężej jeżeli chodzi o zdobywanie zagranicznych rynków. Sam już pochwaliłeś CDRL za udane wyjście zagranicę, więc nie ma co dodawać.

Co do kursu...Nie wiem co oznaczają u Ciebie "duże wzrosty", jeżeli szybkie dojście do 50 zł,to się zgadzam - to raczej niemożliwe. Ale powrót do 33-34 zł przy dobrym 4 kw.? Czemu nie. A co potem to już zobaczymy w dalszej części roku po skonsolidowaniu wyników z resztą przejętych spółek. Kto wie, jak wszystko pójdzie dobrze to może uda się przebić 40 zł. Zresztą widzę, że w analizie tego nie wykluczasz, a po prostu dzielisz się kilkoma wątpliwościami.

Co do analizy - z Fikołkami się zgadzam, nie do końca rozumiem dlaczego to było tyle warte. Ale jak już wspomniałem, może firma ma jakiś majątek o którym nie wiemy? Rozwijanie sklepów w salach zabaw to też nie jest zły pomysł, sam piszesz w analizie na twojej stronie, że rodzice siedzieli i się nudzili gdy dzieci się bawiły. Myślę, że jest duża szansa, że zamiast siedzenia wejdą do sklepu obok i coś kupią.

W analizie dzielisz się wątpliwościami w sprawie Buslika, co jest po części zrozumiałe, lepiej podchodzić do wszystkiego z ostrożnością, aniżeli nadmiernym optymizmem. Aczkolwiek jest w tym dużo gdybania. Pytasz "Czemu Rosjanie nie kupili Buslika, skoro to taka okazja?" Nie mam pojęcia, ale powodów może być wiele. Może Rosjanie nie chcieli się zgodzić na to by poprzedni właściciel miał 25% akcji firmy? Może nie zagwarantowali kontynuacji działalności biur Buslika oraz pozostawienia miejsc pracy? (z tego co jest w mediach CDRL liczy na rozwój Buslika na sąsiednich rynkach). Może właściciel uznał, że CDRL, firma z UE i działająca na wielu rynkach UE ma większe możliwości? Może EBOR nie chciał sprzedać biznesu Rosjanom? Może po prostu właściciel ma urazę do Rosjan? Zobaczymy. Ale ja ufam zarządowi, a to, że poprzedni właściciel został w spółce uważam za wielki pozytyw.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CDRL 0,69% 7,30 2026-02-06 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.