Dnia 2021-08-29 o godz. 18:47 ~pawel napisał(a):
> z wikipedia:
>
> Zakład jest jednym z nielicznych w Polsce, gdzie stosuje się jeszcze wyłącznie dawne metody produkcji i klasyczne urządzenia
piwowarskie m.in. otwarte kadzie fermentacyjne,
kocioł parowy[6]. W związku z tymi cechami w
2006 roku piwo Noteckie z browaru w Czarnkowie zostało wpisane przez
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską
Listę Produktów Tradycyjnych[7].
A Ty wiesz, że powyższe dotyczy ZAMKNIĘTEGO zakładu w Czarnkowie który pewnie otwarty już nie będzie? :D Otwarte kadzie z prawdziwego zdarzenia ma np browar w Grodzisku, to co stało w Czarnkowie (nadal stoi ale nie używane) to strach patrzeć....
A może wiesz też, że Noteckie w 2006 czyli noteckie z przed przejęcia przez Gontyniec i wejścia na giełdę. A to było ZUPEŁNIE INNE PIWO! Tamto stare było 10 klas lepsze niż to co zaczęli warzyć po przejęciu. Dziś kiedy wokół taka mnogość kraftów niczego by pewnie nie urywało ale to było dobre i poprawne piwo. To co zaczęto warzyć po przejęciu do pięt oryginalnemu Noteckiemu nie dorasta.
>
> a to oznacza ze:
>
> Produkt tradycyjny –
produkt spożywczy chroniony prawem polskim lub prawem
Unii Europejskiej, wytwarzany z tradycyjnych surowców, posiadający tradycyjny skład lub sposób produkcji.
> W Polsce produkty tradycyjne znajdują się na
Liście produktów tradycyjnych tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
[1].
> Unia Europejska obejmuje takie produkty ochroną jako produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia, Chronionym Oznaczeniu Geograficznym lub jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. W 2020 taką ochroną były - tylko!! - objęte 44 polskie produkty
No i? Co w ytm wypadku z tego wynika? Ano figa wynika ....