Ok zgoda z kapitalizacją przeszarżowałem ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem ze rozwija się w Wielkopolsce i województwach ościennych. Nowe centrum Janów Lubelski, kolejne mazury, a są w planach w dolnośląskim i pomorskim oraz okolice Kielc, wiec ekspansja na wschód wkracza w kolejną fazę. Tak jak pisałem wcześniej nie ma strategii marketingowej ale zdecydowanie jest strategia rozwoju. W innym wątku ktoś słusznie zauważył że spółka kupuje ziemie i stawia na swojej a wartość tych terenów tylko rośnie więc w perspektywie kilku lat raczej widzę realną cenę za akcje na poziomie 1000 - 1500 zł.
ja dokupuje jak mam wolne środki w cenie poniżej 320zł - 330 zł, większy pakiet kupiłem w cenie 210zł i trzymam, chociaż przyznam szczerze liczyłem na większy zysk w krótszym czasie. jest to jednak inwestycja w którą głęboko wierzę. Dlaczego?
1. Polski kapitał budowany z głową od wielu, wielu lat i relatywnie bezpieczna branża - jeść trzeba i z tego nikt nie zrezygnuje
2. Ciągle zwiększające się tempo rozwoju - jeszcze kilka lat temu były 3 CD obecnie 9 od Listopada 10 a w przyszłym roku w I kwartale będzie 11. jezeli obecnie obsługują sieć 2600 sklepów to po otwarciu kolejnych centrów ta liczba tylko wzrośnie i to w szybszym tempie
3. Nie widzę większych przeszkód hamujących rozwój i wzrost - nie konkurują z Lidlem i biedronka a raczej z drobnymi sprzedawcami na wsiach i małych miasteczkach. - ludzie naprawdę cenią sobie bliskośc tych sklepów i cen powiedzmy sobie "marketowych" bo jednak bezpośrednie starcie cenowe przegrywają. Ale przynajmniej nikt nie musi jechac do "miasta" na zakupy.
4. mi się na przykład podoba nie wydawanie milionów na reklamy ze znanymi aktorami, patocelebrytami itd. Dino powstaje w miejscach gdzie samo jego powstanie jest wydarzeniem i właśnie brak konkurencji sprawia że nie ma potrzeby się reklamować.
Oczywiście jak się skończy to tylko czas pokaże.