Dezintegratorze cieszę się, że podjąłeś właściwą decyzję i zostałeś przy akcjach. Tak przynajmniej tak wnioskuje z Twojego dalszego merytorycznego zaangażowania na forum:)
Wracając jednak do tematu.
Według mnie, powodem jest poprawa kondycji spółki. Brzmi bardzo ogólnie? Więc przejdźmy do szczegółów:
Ostatnie sprawozdanie finansowe:
Przychody ze sprzedaży 21 883+7.30% r/r
Zysk operacyjny (EBIT)300+240.91% r/r
Zysk przed opodatkowaniem 492 +222.69% r/r
Zysk netto 487+264.53% r/r
Aktywa razem 48 759+4.46% r/r
Kapitał własny25 221+11.01% r/r
We wskaźnikach:
C/WK 1.42 +0.10 >~sector*
C/P 0.42 -0.75 >~sector*
C/Z 6.87 -8.52 >~sector*
ROE 20.63% +16.54% >~sector*
ROA10.67%+8.68% >~sector*
Ocena
Altman EM-Score BBB
Piotroski F-Score 5
Wycena porównawcza 19.79(+37.53%)*
Dochodzi do tego przełamanie 5 letniego kursu spadkowego.
Bardzo pozytywne formacje świecowe.
1.Wzrostowa Ważka Doji 12 cze 2015
2.Objęcia Hossy 26 lip 2013
I wejście na co najmniej 12 miesięczny trend wzrostowy.
Jak pisałem w którymś poście oprócz straty jednego dużego klienta przez FABRITY (ze względu na wyjście z polskiego rynku danej firmy), właściwie ten rok jest pełen sukcesów dla wszystkich spółek z grupy kapitałowej K2I (S3+home.pl, alianse i duzi nowi klienci OKTA, newnited.pl, nagrody dla Good i K2). Dochodzi jeszcze 9% dywidenda i zapowiedzi jej powtarzalności w przyszłych latach.
Nie można zapominać o wniosku patentowym OKTA i rozważaniu upublicznia tej spółki/partnerstwa.
link Na koniec myślę, że ze względu na brak zgody co do sprzedaży Audioteki, cała grupa K2I mocno cierpiała przez ostatnie lata. Zobacz jak marnie wyglądała polityka informacyjna? Wszystko ma swoje uzasadnienie.
Poza tym sam z resztą mocno się wku..jak dowiedziałem się, że chcą sprzedać AUDIO. Nie pytali mnie o zgodę! Żebrowskiego chyba też nie. Beme też jakoś specjalnie nie wypowiadał się pozytywnie. Dobrze, że BMP wyszedł. Ale też nie ma co się obrażać. Według moich subiektywnych odczuć był tylko w K2 żeby wyciągnąć kasę i chyba średnio im to się udało. Spyrka się nie spisał w roli partnera dla K2 i został posunięty z samego BMP.
Niestety AUDIO też poszło się jeba...
Janusz Żebrowski:
"Nie muszę mówić ile było po drodze trudnych zakrętów i możliwości zgubienia kierunku. Nie będę też na siłę kolorował rzeczywistości – w ostatnich miesiącach coraz mocniej różnili się obecni właściciele w sposobie myślenia o tym jak osiągnąć sukces na skalę globalną. Cieszę się, że K2 osiągnęła z tej inwestycji bardzo dobry zwrot. Ale chyba ważniejsze jest, że udało się nam przyczynić do powstania jednej z nielicznych polskich firm z już rozpoznawalną marką na rynku i z realnymi szansami na sukces na świecie."
linkdobre i to:)
Obecne poziomy zatem są naturalnym odreagowaniem braku zgody wśród akcjonariuszy w poprzednich latach. Nie wiem czy widziałeś na transmisji Walnego jak z Żebrowskiego kipiała energia, żeby nie nazwać tego wku wieniem:)
Poziom 14 pln to jest dla mnie minimum. Jak słusznie "raz" Kacper zauważył, K2I debiutował na giełdzie z poziomu 24 pln. więc mimo znaczących sukcesów (znaczącego polskiego podmiotu w branży reklamowej, uruchomienia ciekawych startupów), obecny kurs nadal jest mocno niedowartościowany. Biorąc poprawkę na wypłaconą dywidendę wcale nie zdziwiłbym się gdyby kurs wrócił na właściwy poziom 21 pln.
A przy ciekawych posunięciach możemy dojść do 30 pln. Margines jest. Wystarczy kupić i przyglądając się rozwojowi, spokojnie poczekać do kolejnych sprawozdań i następnej dywidendy.
ps Dzięki Telesfor za ciekawe i bieżące info! I innym którzy dzielą się informacjami o spółce, takim jak maxmod z forum parkietu!
ps2 Dzięki prezesie Żebrowski za walkę i powrót na właściwą ścieżkę. Myślicie, że ma czas nas śledzić?;)