Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  139,80 zł , zmiana od tamtej pory: 0,57%
Dnia 2026-03-23 o godz. 19:32 ~Marian napisał(a):
> PS: oczywiście to baaaardzo uproszczony model liczenia.. zamiast 67 możemy podstawić nasze estymacje zysku na sztuce lub lata i wolumen sprzedaży..

Z całego twojego wpisu prawdą jest tylko to powyższe zdanie, że każdy może sobie podstawić pod swoją estymację, co chce. Tak też liczą na naszym ulubionym forum i to pokazane wyżej wyliczenie było specjalnie zrobione przeze mnie tak, żeby wyszła transakcja w wysokości 500 mln dolców. Papier wszystko przyjmie.

Tylko to niesie za sobą pewne konsekwencje: cena bazowa w zwykłym modelu sprzedaży wychodzi 127 dolców, a w modelu WYNAJMU - 150 dolców (minimum, bo liczę konserwatywnie i zachowawczo).

A Vitek Reveal w modelu WYNAJMU też kosztuje w tych okolicach - 150-180 dolców, zależy jak szpital sobie wynegocjuje, ile robi testów rocznie itp.
Im więcej testów, tym lepsza cena.

Co nie zmienia faktu, że cena za kartridż wychodzi zbliżona i jest to cena zaporowa dla szpitali.
Taka cena przekreśla założoną sprzedaż na poziomie 750 tys. Więc to się nie spina.

Nie chcę cię nazywać fantastą i bajkopisarzem, pewnie po prostu nie zauważyłeś, co do czego się odnosi, zagapiłeś się.

Ale problem w tym, że ten sposób rozumowania i liczenia jest powtarzany od lat i nikt tego nie zweryfikował do tej pory.

Dlatego jest to rzecz wymagająca dużo rozwagi i obliczeń własnych z zachowaniem bardzo dużej uwagi.
Tobie widać zabrakło, więc trochę się ogarnij... Trochę więcej wysiłku w to włóż... a dojdziesz prawdy.

> bardzo merytorycznego przecież sceptyka
Tak, wiem, że żartujesz.
Nie możesz powtarzać gdzieś przeczytanych postów, nie zachowując kontekstu i sensu...
Wkładasz mi w usta słowa, których ja nie powiedziałem...

> nie weryfikowałem użytych danych.. pochodzą jak rozumiem z weryfikacji krzyżowej AI..

No to trzeba było sobie właśnie zweryfikować.
Weryfikacja krzyżowa polegała właśnie na tym, żeby nie używać AI.
Żeby jakiś inny fakt - spoza AI - potwierdził twierdzenia AI.

Więc jak AI stwierdziło, że marketing będzie kosztował takie pieniądze, to od razu zacząłem szukać danych, które by to potwierdziły. Przypomniała mi się emisja, którą zrobił Selux, właśnie na ten cel. I to właśnie napisałem, że zweryfikowałem krzyżowo...
  • 502,5 Autor: ~Marian
  • Re: 502,5 Autor: ~Zurek
  • Re: 502,5 Autor: ~Marian
  • Re: 502,5 Autor: ~RacjaAbsolutna
  • Re: 502,5 Autor: ~Marian
  • Re: 502,5 Autor: ~strateg

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL -0,99% 140,60 2026-04-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.