Dnia 2023-09-15 o godz. 10:21 ~realista napisał(a):
> też zwróciłem na to uwagę, bo tu wzrost prawie 2-krotnie większy niż wzrost sprzedaży....
>
> marzą brutto na sprzedaży pozostała w pierwszym półroczu na takim samym poziomie co rok temu, więc przy tak dynamicznym wzroście sprzedaży, powinien nastąpić wzrost marży EBITDA i EBIT....no przynajmniej nie powinny spadać...
>
> A niestety spadły.
>
> Zastanawia mnie również, że nie widziałem tam w raporcie chwalenia się dynamką sprzedazy za lipiec i sierpień, a we wcześniejszych raportach kwartalnych zawsze to tam anonsowali ....
>
> Generalnie obstawiam, że ten zmieniony komentarz (w porównaniu z tym co było w poprzednich kwartałach (sygnalizowanie spadku rentowności i inwestycji w drugi wielki magazyn), należy interpretować w ten sposób, że zaliczą w tym roku wzrost sprzedaży na przyzwoitym poziomie (typu 20-25%) ale zysk pozostanie na podobnym poziomie jak rok temu....
>
> Spółka droga więc nie jest, ale zapomnijmy o turbo wzrostach wynikow i oddawaniu całego zysku w formie dywidendy.
Dynamika sprzedaży zawsze była w prezentacji, która jest publikowana jakąś dobę po wynikach, a nie w raportach kwartalnych.