Skoro Polacy wola trzymac 1.2 BLN PLN....na praktycznie Zerowo oprocentowanych kontach w Aktywach pienieznych ktore z roku na rok i z dekady na dekade TRACĄ SIŁĘ NABYWCZĄ -----to juz ich problem.....
Ja calkiem niedawno popełniałem podobny blad z Ike i IKZE---traktowalem je po macoszemu bo do emerytury miałem daleko---- nie rozumiejac ze tu wcale nie chodzi nawet o Emeryturte....ale o mozliwosc buduwania dlugoterminowego KAPITAŁU opartego np o AKcje ktory daje Olbrzymie preferencje ULG Podatkowych ......i w sumie jest mniej istotne to czy bedzie to fundusz emerytalny....czy bedzie to fudusz ktory przejdzie na twoich spadkobiercow...CHodzi w nim glownie o BUDOWANIE KAPITAL:U NA PRZYSZLOSC( niezaleznie kto mialby z niego korzystac).......I tak w moim przypadku jeszce niedazwno mialem zgromadzonych tamn ponad 100 K PLN..teraz mam juz wyceny ponad 500 K ... Jesli w tym roku bedzie na ice kurs 500 PLN....to tam juz bedzie blisko 5 M PLN..a do ewentuaalnej emerytury mam jeszce szmat czasu........nawet jesli zdecydowalbym sie zrobic jakies roszady ...i nawet jkakbym zdecydowal sie kupowac spolki MolochY...To jak myslicie ....Zainwestowanie np w KGH ktory wyplaca dywidendy ktory dziala w brazny Krytycznej dla przyszlego rozwoju technologicznego swieta....TO DObra inwestycja??.....jesli nawet zdecydowalbym sie zainwestowac w Najwieksze banki...ktore NIGDY nie moga upasc bo sa krwioobiegiem panstw i gospodarek...do ktorych zawsze bedzie pompowany KAPITAŁ Publiczny ....i ktore wyplacaja dywidendy.....to Zła inwestycja??... juz nie mowie o innych spolkach tzw..zlotych strzalach jak ICE...ktore zdarzaja sie od czasu do czasu na GPW......
Wiec czyja to wina...??....ze Polacy tzrymaja w Aktywach ktore traca na wartosci..oprocentowane na 0% czyli w ROR-ach......swoj Kapitał---to juz przeciez mozna lokate zalozyc na jakis procent czy kupic obligi na jakis procent...i juz by sie dostawalo jakies premie....Ale jesli chca tak marnowac....SWÓJ WYSIŁEK niezbedny do Gromadzenia Kapitałów i Lokowac go w Najgorszy mmozliwy sposob " inwestycyjny".....to coz...WOLNA WOLA....nikt im tego nie moze zabronic....