Tak, jeszcze były z PlayStation, grupa steam itd. Xbox niestety jest zbyt bardzo podzielony na rejony, aby to ręcznie sprawdzać - nie chce mi się :)
Uważam, że poniżej 16 to zakres w którym warto rozważyć zbieranie akcji, choć tak długie milczenie spółki co do sprzedaży (o ile wcześniej było to dla mnie uzasadnione, tak teraz zastanawia) oraz sytuacja z prezesem są jednak dość niepokojące. Relatywnie wysoka cena gry też patrząc na przyrost komentarzy na steam mocno odstrasza graczy. Cena do zawartości gry nie jest ogólnie zła, nie mniej jednak jak na tytuł dewelopera z drugiej ligi trochę widocznie odstrasza.
Coś tam ostatnio kupiłem akcji, ale zastanawiam się czy warto więcej wchodzić z tego co wcześniej planowałem, bo nie oszukujmy się, co tutaj może się teraz wydarzyć? Pomyślmy:
- Hard West będzie na Switcha, wpadnie kilka $
- DLC kolejnego dla Hard Westa nie będzie, może kiedyś zrobią drugą część, ale nie wiadomo kiedy i czy podejmą taką decyzję, wszystko zapowiada się na to, że portu na pozostałe konsole również nie będzie (info z ostatniego streamu)
- Phantom Doctrine od razu został wydany na niemal wszystkie platformy po za Switch, ale wydanie tej gry na Switch to też raczej takie pokrycie obszarów sprzedaży niż coś ważnego jeśli chodzi o $
- DLC do Phantom Doctrine dla graczy (jak widać niestety dość wąska grupa) na pewno będzie interesujące, ale nie liczę na dużą sprzedaż takich dodatków na ten moment
- darmowe aktualizacje w przypadku tej gry jak w przypadku Frostpunka raczej tak fajnie sprzedaży nie rozruszają, jedyna teraz nadzieja to wprowadzenie możliwości modyfikacji (modów), tylko pytanie czy to będzie kosmetyka i edycja statystyk, umiejętności, dodawanie broni, postaci, zmiany grafik, itd., czy poważna możliwość modowania (overhaul) jak np. możliwość przeniesienia świata Star Wars do gry i inne takie rzeczy, które gracze bardzo lubią robić (z tym Star Wars wymyślam, ale jak ktoś w temacie to wie o co chodzi)
W skrócie, zastanawiam się czy w zasadzie PD nie jest już projektem zakończonym, któremu poświęci się tylko jeszcze trochę uwagi i spółka przeniesie swoje zasoby na nowy tytuł. A to może oznaczać, że oczywiście kursem pobuja, ale czy to nie będzie zamrożenie kapitału na dłuższy czas? To już bardziej mnie ciągnie do 11bit, premiera z publishingu przed nami, pewnie pozyskują kolejne tytułu deweloperów, których mogą wydać, a przede wszystkim FP po za tym, że jeszcze mają wyjść porty na pozostałe platformy, to tytuł z którego jeszcze można bardzo dużo kasy wyciągnąć, a tego w przypadku PD niestety nie widzę. Bliżej mi teraz, aby pozostałą część kapitału jaką planowałem na CFG przerzucić na 11bit.