Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,55 zł , zmiana od tamtej pory: 17,84%

Re: 1,6 mln PLN zysku na sprzedaży ??

Dnia 2024-11-15 o godz. 12:19 ~OBSER napisał(a):
> Niedawno rozmawiałem ze znajomym, który w branży stalowej siedzi ponad 30 lat.
> > Sprawę przedstawił dość jasno. Na dzień dzisiejszy produkcja stali w Polsce jest nieopłacalna. Jak Cognor uzyskał zysk na sprzedaży to należy uznać to za sukces w obecnych warunkach rynkowych.
> > Niedawno na forum bankiera był link do artykułu z WNP odnośnie stali w Chinach.
> > Mieli ograniczyć produkcję, bo się im nie opłacało.
> > W Chinach podtrzymywali moce produkcyjne ze względu zatrudnienia.
> > Nie wiem czy pamiętacie kiedy zaczęły się wzrosty na Cognorze?
> > Pojawiła się plotka o wyjściu Cognora z giełdy (parkiet, pudelek biznesu).
> > TFI zaczęły pod to grać.
> > Swego czasu wskaźniki Cognora pokrywały się z wskaźnikami dystrybutorów stali.
> > W przyszłym roku pojawią się środki na KPO i ruszy odbudowa zalanych terenów po ostatniej powodzi.
> > Pozostaje liczyć, że końcówka roku będzie bardziej łaskawa.
> > Na chwilę obecną największy problem to chyba sprzedaż akcji przez Goldmana na słabym rynku akcji jakim jest GPW.

na ten moment największym wrogiem stali jest sama UE, która nie wspiera przemysłu stalowego, zagadką jest czy się obudzą i zaczną wprowadzać rozwiązania naprawcze czy nie, ja gram pod to że UE się obudzi i będzie dobrze, ale biorę też pod uwagę że mogę pójść na dno razem ze spółką.
Cognor to moja najbardziej ryzykowna pozycja w portfelu

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COGNOR -2,75% 6,54 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.