Spółka opublikowała dane za czerwiec. Zgodnie z przewidywaniami wyniki sprzedaży w czerwcu były gorsze r/r co przełożyło się na wyniki sprzedaży w pierwszym półroczu. Też zgodnie z przewidywaniami.
"Przychody netto ze sprzedaży w czerwcu 2020 roku osiągnęły poziom 672 tys. zł, podczas gdy w kwietniu 2019 r. (tu jest chyba zwykłe przejęzyczenie - kom. mój) wyniosły 959 tys. zł, co oznacza, spadek o 29,9% względem ubiegłego roku.
Przychody ze sprzedaży narastająco od stycznia do czerwca 2020 r. wyniosły 5.574 tys. zł, wobec 6.599 tys. zł w tym samym okresie roku ubiegłego, co oznacza spadek o 15,5%."
Wyjaśnienie znamy:
" W czerwcu nadal był dla Spółki odczuwalny wpływ wydarzeń związanych z Covid-19. Wywołany ograniczeniami prowadzenia działalności gospodarczej i aktywności ludności - kryzys - miał negatywny wpływ na osiągnięte przychody w ostatnich miesiącach, a w szczególności w przychodach że sprzedaży uzyskanych w okresie kwiecień - czerwiec."
Natomiast dalej jest ważna wzmianka, tchnąca ostrożnym optymizmem:
" Jednak pod koniec czerwca Spółka obserwowała zwiększone zainteresowanie świadczonymi usługami, co może w najbliższych miesiącach przełożyć się na poprawę przychodów względem osiągniętych w okresie kwiecień – czerwiec."
Co to może oznaczać? Spółka tak samo jak wszystkie inne odczuła efekt lockdownu i tutaj nie ma się co oszukiwać, tak jak pisałem wcześniej, pierwsze półrocze mamy stracone. Brakuje mi w tym raporcie (albo de facto osobnego raportu) informacji nt. stanu zaawansowania budowy nowej oczyszczalni. Jeżeli udało im się zakończyć ją w pierwszym półroczu byłby to doskonały moment, jeśli nie, wzrost sprzedaży ułatwi jej dokończenie, więc też nie jest źle. Za miesiąc będziemy mieli dwie ważne informacje, raport za drugi kwartał (tu mnie interesować będzie nie tyle przychód, co koszty i ile zapasów finansowych kosztowały spółkę zawirowania okołokoronkowe) i raport za lipiec, który pokaże na ile rynek ruszył. Do tego czasu jeśli spółka nie poda jakiś nowych pozytywnych informacji nie spodziewam się szaleństwa na papierze. IMHO może delikatnie bujać, ale spodziewam się boczniaka.