Hejka,
Czytając raport finansowy niczego szczególnego nie znalazłem (niestety). Oprócz typowych sformułowań typu, że efekty prowadzonych rozmów, prac, projektów przełożą się na wyniki w kolejnych kwartałach, które zresztą towarzyszą nam już od 2008 roku.
Cieszy fakt, że znalazła się notka o MicrobioLab i jej projektach (bo w sumie inwestowałem w działalność inwestycyjną, a nie w konsulting, który w moim przekonaniu miał być tylko dodatkiem i poduszką w czasie spowolnienia…). Dodatkowo czytając raport Bloober natrafiłem na notkę, która nakłada się na sformułowanie z naszego raportu:
„Bloober Team podpisał również Warunkową Umowę Inwestycyjną a ramach, której powstanie nowa spółka zasilona kapitałem blisko 200.000 EURO (planowane na 4 kwartał 2012) w której większościowe udziały obejmie Bloober Team SA.”
Może rzeczywiście ten mind-up w końcu ruszy ;) co cieszy.. Dobrze by te było żeby ta współpraca z ludźmi z bloobera sie rozwijała bo wyglądają na pasjonatów, a to jest najważniejsze, a nie klasowy akcjonariat w postaci szemranego towarzystwa z sąsiedztwa siedziby Eficom, którego mam szczerą nadzieję już nie ma wśród nas.
Natomiast nie podchodzi mi ten temat chmury, a jest go naprawdę dużo w raporcie. Uważam, że niesie za sobą więcej zagrożeń niż szans dla małych i średnich przedsiębiorstw na tym etapie. Rozumiem jednak, że zarząd idzie w kierunku pieniędzy unijnych i może fajnie byłoby stworzyć spółkę (w ramach microbiolab-a) która zajmie się tematem (będzie aplikować o dotacje z tego tytułu, a formalnościami zajmował się będzie Eficom). Efekt powstania takiej spółki to raz dotacja na rozruch od microbiolab, dwa pieniądze z UE na działalność w obszarze chmury, a po trzecie Eficom ściągałby kasę za doradztwo i aplikacje unijne. Taką synergię bym widział :D.
Na koniec coś dla akcjonariuszy od 3 złotych, taki scenariusz też by mi odpowiadał ;). Co z tego wyjdzie i czy w ogóle AT to dobre narzędzie na NC nie wiem, jednak średnia 50 tygodniowa zakręciła już widocznie do góry, a takiej sytuacji na naszym papierku jeszcze nie było od początku jego debiutu.
http://www.fotoload.pl/index.php?id=dcee29da3cecb5284adecd491e784d74654
Pozdr