Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,71 zł , zmiana od tamtej pory: 12,57%

RADPOL - LUKA CENOWA i SSANIE

skad wystartujemy - z 2.10 zl czy wyzej ? zobaczymy ile zezra na Fixie.

a tu podsumowanie coniektorych:

Art - kolejna forumowa klapaczka tzw LAJZA:

Art ty to masz zdolnosci klapaczki tylko nie moge znalezc teraz tego postu gdzie
ktos cos wspomnial o 1mln sztuk a ty powieliles taka bzdure w kolejnym poscie.
Tyle samo sa warte te twoje wywody. Ponizej to tez napisales jakby ci conajmniej
jednej klepki brakowalo.

Pozwolcie ze przytocze:  Re: Stanowisko zarządu Autor: ~art [188.146.234.*] 2020-06-03 16:19
Super kupiłeś po 1.5 i się zapiszesz po 1.32 gdzie rodzą się takie asy?

Zenek jest GOSC - konkretnie i na temat - szacun:

Re: Stanowisko zarządu Autor: ~Zenek [89.71.95.*] 2020-05-30 11:52
Nawiązując jeszcze do wyceny. Zarząd przedstawił kilka lat temu strategię, w której szacuje EBITDA na koniec 2021 roku 27 mln zł. w 2019 wyniosła 15,3 mln. Zakładam, że na koniec 2020 EBITDA powinna wynieść 21 mln zł.
W 2019 roku amortyzacja była na poziomie 7,2 mln. Wiadomo, że spółka dalej inwestuje i amortyzacja będzie rosła. Moje założenia to 8 mln w 2020 i 9 mln 2021. Czyli EBIT powinien wynieść odpowiednio 13mln i 18 mln. Zysk netto powinien kształtować się odpowiednio ok. 8,8 mln zł w 2020 i ok. 13 mln w 2021r.
Kapitały własne wyniosły na koniec 2019r. 97,2 mln. zł. jak dodamy zysk netto w poszczególnych latach, to rosną one do 106 mln i 119 mln. Przy braku nowej emisji akcji oraz braku wypłaty dywidendy Wartość Księgowa na akcję rośnie z 2,54 zł na 2,77 zł na koniec 2020 oraz 3,11 zł na koniec 2021. Zysk na akcję odpowiednio wzrasta z 12 gr w 2019, 23 gr w 2020 i 34 gr w 2021 roku.
Ja gram pod powyższe liczby. Dlatego ta spółka powinna krążyć na koniec 2021 w okolicach przynajmniej 3 zł, oczywiście jak WIG też będzie wyceniany w okolicach C/WK 1 i C/Z 10.
Giełda dyskontuje przyszłość, dlatego lepiej poczekać jeszcze 1,5 roku, jak już tu jestem ponad 5 lat jak pisałem wcześniej.
Nie wiem dlaczego panu B. chcecie tak tanio oddać akcje. Gość chce wejść za niskie pieniążki w zdrową spółkę, która jest po głębokiej restrukturyzacji (inne spółki na gpw są dopiero przed nią). A wycena jest niska ze względu na brak kapitału w Warszawie m.in dzięki suwakowi z OFE. i brak trwałych dopływów z TFI (to akurat ostatnio się zmienia, może na trwałe?).
Dodatkowo koszty finansowe w spółce powinny spadać, że względu na spadek stóp procentowych.
Sądziłem, że 1Q2020 na zysku netto wyjdzie już na 0. Ale przez covid sie nie udało. Może będą korzystać z tarczy (ale żadnych komunikatów nie dali), to wtedy 2Q2020 powinien zawierać benefity z niej. No i dodatkowo w spółce jest sezonowość 1Q i 4 Q najsłabsze. Ale historycznie to oba te kwartały w latach prosperity przynosiły zyski, to dlaczego po restrukturyzacji miałoby tak nie być?
Jeżeli ktoś chce mnie poprawić w wyliczeniach, to zapraszam.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
RADPOL -3,75% 1,93 2022-02-03 17:04:48
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.