Cześć,
jako, że jestem na giełdzie początkujący to, jeżeli są tu jacyś bardziej doświadczeni, mam kilka pytań:
1)emisja akcji: Carlson wyemitował niedawno akcje o cenie nominalnej 0.84 Euro, czyli w sumie podobnie jak obecnie stoi kurs.
Emisja nowych akcji powiązana była z podwyższeniem kapitału zakładowego.
I teraz - co mnie daje ta wiedza, zwłaszcza ta informacja: Podwyższenie wysokości kapitału zakładowego z 7.531.248.48 EURO do kwoty 7.716248.40 w drodze emisji 220.238 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii „V” o wartości nominalnej 0,84 EURO.
Dobra, co mam z tej wiedzy "wyciągnąć" i skoro kurs aktualny ciagle jest podobny do tej ceny, to co musi się stać, aby wzrosnął?
2). W raporcie piszą, że zainwestowali 50 mln w 41 startupów, mają wspierać ich rozwój, ekspansję gospodarczą... i takie tam różne..
Nawet, może źle to zabrzmi, niespecjalnie chciało mnie się to czytać. Znaczy - przeglądnąłem pobieżnie, niektóre startupy faktycznie są ciekawe, ale tu mnie się nasuwają kolejne pytania:
a) czy tak duża dywersyfikacja rzeczywiście jest potrzebna? czy nie prościej byłoby zainwestować powiedzmy w 10 projektów?
b) mają zakontraktowae, że 30 % zysków osiagniętych w przyszłośći z tych startupów idzie dla nich. Ok. niech będzie -
zakładam: zyski=wzrost wartości kursu akcji. I tu kolejne pytania:
bb) - ile optymalnie można liczyć (szacować), że wypali ze znacznym zyskiem takich projektów? No bo umówmy się - naiwnością, albo wielkim optymizmem byłoby liczyć, że wszystkie 41. Jak to rozsądnie oszacować?
3)Za raportem: "Fundusz zakończył etap inwestycyjny i rozpoczyna etap intensywnego wsparcia spółek portfelowych w skalowaniu ich działalności, ekspansji międzynarodowej i pozyskiwaniu większych funduszy na dalszy rozwój." - noo dobra. Znaleźli te 41 projektów do wsparcia, jak pisałem wyżej: załóżmy, że jestem ostrożnym optymistą i liczę, że część z tych 41 startupów w przyszlości osiągnie rozwój, a Carlson dostanie te swoje 30% zysków, co pośrednio wpłynie na wzrost kursu akcji
Jaki w takim razie będzie czas oczewania? 5-10lat, może więcej? Wiadomo teraz ciężko coś powiedzieć,
ale na jakie informacje powinienem zwracać uwagę.
Na razie nic się specjalnie nie dzieje, neiktórzy piszą, że to spółka bez przyszłośći, inni wręcz odwrotnie wróżą jej świetlaną przyszłość. Ale "przeszłość pokazuje, że nie można przewidzieć przyszłości"...
także - posiadając akcje tej spółki, na co powinienem zwracać uwagę, jakich informacji szukać, oraz - o ile można to przewidzieć,
kiedy spodziewać się jakiś istotnych zysków (Jeżeli wogóle).
Bardzo dziękuję za pomoc :)