Pytanie: 18 sierpnia 2011 roku został podpisany list intencyjny dotyczący zamiaru dokonania połączenia spółek IPO S.A. z siedzibą we Wrocławiu i OneRay Investment S.A. mam pytanie jako akcjonariusz jak długo to jeszcze potrwa bo już to się ciągnie prawie 20 miesięcy i końca nie widać Jak zamierzacie zrekompensować akcjonariuszom ORI brak możliwości obrotu swymi akcjami
Szanowny Panie,
Uprzejmie informuję, że aktualny stan procesu związanego z przeprowadzeniem konwersji instrumentów finansowych – akcji ORI SA na akcje IPO SA wygląda następująco:
1. Bezzwłocznie po otrzymaniu w dniu 5 marca 2013 roku decyzji Komisji Nadzoru Finansowego o umorzeniu postępowania w sprawie stwierdzenia równoważności informacji zawartych w memorandum informacyjnym (sporządzonym w związku z ofertą publiczną akcji serii D, skierowaną do akcjonariuszy spółki OneRay Investment SA w związku z łączeniem się tej spółki z IPO SA) rozpoczęliśmy proces uzgodnień dot. realizacji harmonogramu, o którym pisałem w poprzednim emailu, zarówno z Zespołem Obsługi Emitentów KDPW jak i Działem Emitentów GPW.
2. Niestety do dnia dzisiejszego, z przyczyn od nas niezależnych, na mamy jeszcze potwierdzenia szczegółowego terminu rozpoczęcia zaplanowanej procedury wymiany akcji ORI na akcje IPO.
Zarząd IPO SA podziela Pana opinię, że cały proces związany z połączeniem spółek trwa już zbyt długo. Ponieważ w dotychczasowej historii rynku kapitałowego nie było precedensu łączenia się dwóch spółek z rynku NewConnect, a niektóre uregulowania prawne i procedury dot. tego procesu nie w pełni przystają do specyfiki tego rynku, niestety w pewnym sensie „płacimy frycowe za fakt przecierania nieznanych wcześniej szlaków”.
Konkludując, chcielibyśmy proces konwersji akcji zakończyć w najbliższych 3-4 tygodniach.
Z poważaniem,
Bogusław Bartoń
Wiceprezes Zarządu