Forum Giełda +Dodaj wątek

Putin mile widziany, czyli słowo na niedzielę

Sam czasem zadaje sobie pytanie, czy zajmuje się polityką. Oczywiście ta odpowiedz jest jedynie stwierdzeniem subiektywnym a więc częściowo prawdziwym. Mnie się wydaje, że polityka interesuje mnie przede wszystkim w takim zakresie w jakim odzwierciedla swój wpływ na kształtowanie się indeksów giełdowych. Ostatnio tej polityki mieliśmy po dziurki w nosie. Zanim jednak przejdę do tego co działo się w kraju przytoczę jedynie fakty za Gazetą Wyborczą z artykułu ,, Putin to ma klawe życie ,, oraz wyżywienie klawe.

Otóż prywatny majątek tego pana nie licząc drobiazgów zawiera 15 śmigłowców, 43 samoloty
w tym kilka dalekiego zasięgu itd. Jakże blado na tym tle wyglądają nasi politycy. Polskiego Państwa nie stać nawet na jeden mały samolocik po 30 latach demokratycznych przemian jesteśmy tak samo bezbronni jak obrońcy Westerplatte we wrześniu 1939 roku. Sojusznicy traktują nas w taki sam sposób jak przed laty wykorzystując nasze animozje i słabości a najpotężniejszy sojusznik w dalszym ciągu wymaga od naszych obywateli wiz wjazdowych.
Za zaangażowanie w Iraku nasze firmy miały dostać lukratywne kontrakty, zrobiliśmy wspaniały interes z zakupem F-16 i umowami offsetowymi a Obama zapewne musi kilka minut wodzić palcem po globusie aby znaleźć na nim Warszawę.
Po obaleniu komunizmu Jan Paweł II przestrzegał Polaków abyśmy nie szli drogą zgniłego bezwzględnego kapitalizmu. Nikt jednak tego NAJMĄDRZEJSZEGO z Polaków słuchać już nie chciał. Praktycznie klub Paryski wyzerował nam dług i startowaliśmy w przyszłość od początku. Co mamy teraz ? Znowu jesteśmy zadłużeni po szyję. Przemysł nasz w zasadzie w dużej mierze nie istnieje został w ostatnich latach skasowany, spychając naszą gospodarkę do roli dostawcy i kooperanta wielkich Niemiec, czy to nie paradoks historii ? Niemiec, które przegrały po raz drugi wojnę światową ! Obecne rządy platformy robią wszystko aby się przypodobać wielkim tego świata.
Czy piętnują Amerykę za jawną zdradę naszych interesów ? Ja bym im wizy powprowadzał może to by tam dało komuś do myślenia ! Wybiegamy w przyszłość tak bardzo, że staramy się spełniać nie tyle obowiązki ale nawet życzenia Unii Europejskiej wybiegając przed szereg, choć wcale nie jest to korzystne dla naszych obywateli. Angela uchroniła swoje stocznie przed upadkiem a nam potrzebny był inwestor z Kataru. Osobiście równie dobrze mógłbym to być ja Chodzik Księżycowy a skutki byłyby te same. Ostatnie wydarzenia tak w PSL jak i afera z Amberd Gold pokazały jednoznacznie zupełne rozprzężenie klasy politycznej. Premier przyznaje na mównicy sejmowej , że dwa lata temu jego syn pracując w gazecie już wiedział, że Amber Gold robi przekręt, bo w tej właśnie gazecie pokazały się pierwsze negatywne artykuły na ten temat a pomimo to po dwóch latach nazwiskiem Tuska uwiarygadnia tą firmę.
Czy naprawdę mamona mu oczy zalała, że nie widział co robi. Nie lubię Maciarewicza za jego nachalność i metody działania ale w tym wypadku trzeba mu przyznać rację. Czołowi politycy
platformy z Gdańska ciągnący na linie samolot przestępcy, człowieka wielokrotnie skazywanego prawomocnym wyrokiem sądu. Widać, że wszelkie tamy puściły i rozprzężenie władzy doszło do skrajności. Przy czym w każdym demokratycznym państwie gdyby coś takiego miało miejsce to rząd upadłby natychmiast. U nas nic takiego się nie stanie. Nie chcę przez to powiedzieć, że mieliśmy do czynienia z czymś nowym, bo wszystkie poprzednie ekipy w tym kraju miały swoje afery, lub sprawowane były rządy nie do zaakceptowania.
Czego nam więc potrzeba ? Ano PUTINA. Dajcie nam Putina, niech ogarnie ten cały bajzel, złapie za mordę klasę polityczną a co tam niech kradnie ale przynajmniej on jeden.
To co się ostatnio stało to początek końca PO, tyle i aż tyle i nie chodzi tu o dziadka w Wermachcie, a o to, że naszemu premierowi lejce wypsnęły się z rąk.
No to odnośnie polityki.
Teraz gospodarczo zobaczmy. Polska jako kraj zadłuża się bardzo mocno i bardzo szybko. Od nowego roku władza nasza ukochana która obiecywała nie podnosić podatków wprowadziła nowe daniny mające przynieść budżetowi państwa około 13 mld. Wyprzedawane jest już wszystko co tylko można sprzedać pod płaszczykiem tego, że prywatny będzie lepszy. Zobaczmy ile litrów benzyny za swoją pensję może kupić przeciętny Niemiec czy Francuz a ile Polak. Tym jednym stwierdzeniem można by skwitować wszystko.
Wałęsa o take Polske przecież do jasnej cholery chyba nie walczył i chociaż jak widać na tym przykładzie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia to jednak po tym człowieku można się było jednak czegoś spodziewać.
System emerytalny jest w rozsypce i tak naprawdę nie wiadomo na jakich zasadach działa. To dotyczy zresztą całego kraju. Gospodarczo jest źle a pierwszą falę kryzysu przeszliśmy delikatnie jedynie na skutek posiadania swojej własnej narodowej waluty, którą można było osłabić. Teraz jednak nam to już nie pomoże.
Rada Polityki Pieniężnej wcale nie będzie skora do luzowania polityki pieniężnej choćby dlatego, że ich głównym zadaniem jest dbanie o dobro pieniądza i walka z inflacją, która jest obecnie na wysokim poziomie. Jeśli nastąpi obniżka to dopiero pod koniec roku i to prawdopodobnie w niewielkim stopniu. Nie wiadomo, czy będzie to nowy trend spadkowy, czy jedynie jednorazowe obniżenie wartości pieniądza, które i tak da się odczuć w gospodarce dopiero po 9 miesiącach. Budowlanka leży i kwiczy i kwiczeć będzie jeszcze długi czas a przy niej branże pokrewne pociągną PKB w dół. Potwierdzenie zresztą już mamy. Wskaźnik
PMI pokazuje jak na dłoni kierunek. Nie wiadomo nawet, czy zostaną dokończone inwestycje drogowe i czy zaplanowana sieć autostrad i tras szybkiego ruchu w ogóle w tym dziesięcioleciu powstanie. Ktoś mi kiedyś powiedział na początku mojej przygody z giełdą abym pilnie patrzył co dzieje się w przemyśle motoryzacyjnym, bo skupia on jak w soczewce
sytuację globalnej gospodarki. Jeszcze jakiś czas temu dobrze sprzedawały się marki luksusowe. BMW, Merc, WW, Audi (jak widzicie Niemieckie) ale obecnie i tu kryzys puka już na dobre i sprzedaż spada lawinowo.
Popatrzmy na giełdę poprzez pryzmat analizy technicznej.
Jeszcze jakiś czas temu tliła się we mnie nadzieja, że będziemy mieli do czynienia z drugą częścią bali ,,B,, cyklu podstawowego Elliotta. Teraz jednak coraz bardziej skłaniam się do tego, że skończyła się ona definitywnie w kwietniu ubiegłego roku. W takim razie mielibyśmy obecnie jedynie korektę płaską połączoną, na końcu której mógłby powstać trójkąt z którego wybicie nastąpiłoby w dół, ponieważ poprzedni ruch był spadkowy. Nie ważne czy się ze mną zgadzacie w tym względzie czy nie, obraz gospodarki wskazuje na to, że jeśli nawet nastąpią jakieś wzrosty należy je traktować wyłącznie w kategorii ruchów korekcyjnych przyjmując jako główny punkt trwanie trendu spadkowego wyższego rzędu. Już obecnie czyli w poniedziałek
będziemy mieli do czynienia z testem siły naszej giełdy, a do pokonania będzie nie byle co, bo luka dwóch czarnych świec na Wigu 20. a w zasadzie dwie luki. Na Wigu zaś bardzo mocny opór stawi formacja objęcia bessy.
Teraz popatrzę sobie na trzy spółki które od jakiegoś czasu obserwuje. Są to Cyfrowy Polsat,
TVN, oraz Barlinek.
Jak widać sprzedaż przeze mnie Cyfrowego Polsatu w okolicach 15.50 była całkiem uzasadniona i niech nikt nie pisze bzdur o mnie, że nie dałem temu wyrazu, bo na forum wyraźnie o tym napisałem. Na wykresie zaczęły się pojawiać bardzo niepokojące sygnały
a czarna długa świeca dopełniła jednoznacznie sygnału przejęcia władzy przez niedźwiedzie. Jednocześnie na Wigu 20 i kontraktach weszliśmy w strefę bardzo silnych zgrupowań Fibonacciego stanowiących silny opór. Sam myślałem, że odkupię te akcje w okolicy 13 zeta ale obecnie wstrzymam się z tą decyzją zostając wyłącznie na kasie. Za dalszym spadkiem
przemawia wiele czynników, ot choćby brak reakcji na dobre wyniki za II kwartał a także wiadomość o tym, że cyfrowy spłacił ostatnio znaczną pajdkę zadłużenia przed czasem.
Świadczy to jednoznacznie, że prezes tej firmy zdaje sobie doskonalę sprawę z trudnych czasów jakie przed nami i redukuje dług aby mieć większy margines bezpieczeństwa. Ten mocny spadek zdaje się potwierdzać te domniemania. Od początku notowań CP był w trendzie bocznym. Teraz moim zdaniem przechodzi do spadkowego pomimo mocnych uwarunkowań fundamentalnych.
TVN technicznie po pokonaniu wsparcia w formie trójkąta o którym pisałem wielokrotnie,
próbowała wykonać ruch powrotny co jest klasycznym zagraniem. Niestety ruch ten był znikomy a niedźwiedzie na zamknięciu wczorajszej sesji zepchnęły notowania niżej. Z każdym więc dniem odbicie do pokonanej linii wsparcia, która obecnie na zasadzie zmiany biegunów stała się oporem jest coraz mniej prawdopodobne. Tren spadkowy więc na tej spółce powinien być kontynuowany najpierw spokojnie a po kilku dniach przybierze wyraźny spadkowy impuls. Zapewne rząd zechce tak jak w pierwszej fazie kryzysu osłabić złotego co niekorzystnie odbije się na zadłużeniu TVN ponieważ duża część jest denominowana w walutach obcych.
Co do Barlinka, to kiepskie wyniki mówią wszystko. Zresztą nie mogły być dobre. Tego akurat nawet nie ma co uzasadniać. Firma nie generuje zysku ze swojej działalności operacyjnej a więc z działalności podstawowej. Tym jednym zdaniem można by w zasadzie zamknąć sprawę deski barlineckiej. Jak wiele firm i ta popadła w spiralę zadłużenia. Banki prędzej czy później zresztą będą musiały wykazać odpisy za niespłacone długi budowlanki więc tak czy inaczej ich pogarszające się wyniki pociągną giełdę w dół.
Możecie mi zatem zadać to pytanie. Jak żyć Chodziku Księżycowy w takich czasach ?
Powiem tak : Ostrożnie, bardzo ostrożnie. Nauczyć się grać na kontraktach i zajmować jedynie krótkie pozycje na ruchach spadkowych. W piątek wchodziłem i wychodziłem z rynku kontraktów w sumie sześć razy. To tak kwoli wiadomości dla tych co na forum lepiej ode mnie wiedzą co gdzie i jak kupuję czy sprzedaję.
Kończąc ten moje dzisiejsze ,,słowo na niedzielę,,
powiem ALLELUJA i do przodu, bo tak czy inaczej żyć jednak trzeba.

Chodzik Księżycowy

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BARLINEK 0,00% 1,22 2014-01-07 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.