Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  106,80 zł , zmiana od tamtej pory: -48,88%

Przypuszczam, że będzie dobrze - raport OK!

Witam Wszystkich

Zacznijmy od cytatu z raportu:
"Mennica Skarbowa S.A. to obecnie największy na polskim rynku diler złota inwestycyjnego, a także srebra i innych metali oraz kamieni szlachetnych".

Jestem zaskoczony wynikami, pozytywnie oczywiście.
Są to wyniki za 1Q-2021, gdzie Mennica Skarbowa sprzedawała złoto (i srebro + inne towary) w większości zakupione wcześniej, czyli przed końcem 2020 roku...

Porównam sytuację na złocie do rynku stali, gdzie obecnie trwa wielka hossa - od 1Q-2021 ceny stali zaczęły mocno drożeć i wszystkie spółki stalowe pokazują teraz wielokrotnie wyższe wyniki vs 2020 r., - mocno drożeją (Bowim, Drozapol itp.) - działa to na zasadzie, że firmy kupowały taniej towar a sprzedają drożej. Oczywiście w takich sytuacjach popyt gra kluczową rolę - jest bardzo mocny w stalówce teraz i to procentuje...

Kolejny cytat z raportu który był publikowany w maju 2021, czyli 2Q:
Zaspokojenie ogromnego popytu, jaki panuje obecnie na rynku złota, wymaga bowiem zgromadzenia towaru w celu płynnej realizacji sprzedaży.
Jak to się mówi - w życiu trzeba planować, sprzedać drogo, tanio kupować ;-)

Na Mennicy Skarbowej miałem dużego "stracha" przed wynikami, bo jak wszyscy wiemy ceny złota od lata 2020 do lutego 2021 systematycznie spadała, czyli nastawiony byłem, że musieli obniżać ceny sprzedaży towaru w okresie raportowanym (zgodnie z trenem i konkurencją) a ponieważ zatowarowani byli wcześniej po wyższych cenach, więc spodziewałem się, że słabo może być z wynikiem...
Po cichu liczyłem, że w raporcie za 1Q-2021 pokażą przynajmniej 3 mln zysku netto, a tu "niespodziewajka" jest 4,5 ale należy zaznaczyć i podkreślić, że z odliczonym podatkiem za ten okres, bo wcześniej Mennica Skarbowa rozliczała podatek inna metodą i kwoty z tego tytułu były śladowe w raportach kwartalnych....

Mennica Skarbowa wypracowała lepszy wynik za 1Q-2021 niż za 1Q-2020 - to jasne!

Tak naprawdę raport za 1Q-2021 to najlepszy raport w historii Mennic Skarbowej!
Wszystkie pozycje są poprawione - bravo Pan Żołędowski, bravo Aga (nie znam tej dziewczyny, ale Ona wie co robić, żeby zarobić - tak samo zresztą jak Pan Prezes) - przepraszam Pani Prezes za bezpośredniość, bravo wszyscy Pracownicy Mennicy Skarbowej, z wyróżniającym się (co najmniej w mediach) p. Jackiem Jakubiukiem.

Szczególnie cieszy wzrost skali działalności (obroty za 1Q-2021) - ponad 200 mln PLN - to już nie jest "deptanie kapuchy"...
To zazwyczaj zostaje, a marża zależna jest od otocznia rynkowego, które od marca 2021 znowu zaczęło sprzyjać (złoto po zaliczeniu podwójnego dna na wykresie mocno się wybiło i ciągle rośnie), dlatego jest szansa, ze % marży będzie wyższy w kolejnych okresach, a obroty zrobią swoje....

Moim skromnym zdaniem w 2022 roku mamy szanse na 1 miliard obrotów, jeżeli trendy się utrzymają. Jak inflacja wystrzeli ( co jest bardzo prawdopodobne), to nawet jeszcze więcej.
Co do marży - przyjmijmy ze będzie to po środku między 1Q2020 (marża bardzo wysoka) i 1Q2021 (marża bardzo niska), to z wyliczeń wychodzi tak:
1Q-2020 przychody 120,67 mln i 5,56 ml (4,6%) ale trzeba wyraźnie zaznaczyć, ze praktycznie bez podatku.
1Q-2021 przychody 201,60 mln i 4,51 ml (2,28%) już po podatku który stanowił kwotę ok. 1.285.000,00 PLN vs ok. 52 .000,00 PLN rok do tyłu...
Średnia marża to jakieś 3,46% - od miliarda przychodów to daje (o ile tak będzie - tego nie wiem) około 34,6 mln zysku netto, więc na 1 akcję około 33 PLN - przy dzisiejszej cenie za 1 akcję to daje C/Z na poziomie ok.106,8 / 33 = 3,24.

Uważam (ale się mogę oczywiście mylić), że za rok akcje Mennicy Skarbowej mogą "chodzić" w okolicach 2 razy wyżej niż teraz, a więc ponad 200 PLN.

Takie wróżenie, nic pewnego!

Pozdrawiam Akcjonariuszy!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MENNICASK 0,37% 54,60 2025-12-05 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.